Протестиращите в Киев свалиха окупацията на административни сгради

Опозицията продължава да иска оставката на Виктор Янукович

Протестиращите в Киев свалиха окупацията на административни сгради

В неделя сутрин протестиращите в Киев и други градове  на Украйна освободиха окупирани от тях ключови административни сгради като част от споразумението между властите и опозицията за разрешаване на кризисната ситуация, съобщи местната информационна агенция УНИАН, цитирана от сайта „Дневник“.

Сградата на Киевската градска администрация, която беше сърцето на избухналите през ноември демонстрации, беше предадена на властите чрез символичен документ, подписан от представители на протестиращите, председателя на градския съвет Владимир Макеенко и посланика на Швейцария в Украйна Кристиан Шененбергер. Към момента Швейцария председателства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Макеенко изрази надеждата си, че това е "първа стъпка към нормализиране на обстановката в Киев и Украйна и към обединение на страната". Той увери, че градските власти нямат никакви претенции и няма да търсят от протестиращите никакви обезщетения за евентуални нанесени щети върху зданието, което "принадлежи на киевското общество", а ще се обърнат към спонсори за неговия ремонт. Макеенко заяви също, че служителите на администрацията ще се върнат на работа още утре.

В нощта срещу неделя са били вдигнати блокадите и върху сградите на областните съвети в Тeрнополска, Ивано-Франковска, Лвовска и Полтавска области.

В петък властите освободиха и последните 243-ма арестувани по време на протестите съгласно приетия по-рано този месец закон за амнистията. Президентът Виктор Янукович обеща да бъдат свалени всички обвинения срещу тях и прекратени предварителните следствия.

Представители на опозицията обаче продължават да призовават за оставка на държавния глава, а днес е насрочена поредната демонстрация на Площада на независимостта в Киев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?