Протестиращите в Турция отказват да напуснат парка "Гези"

Протестиращите в Турция отказват да напуснат парка "Гези"

Въпреки обещанието на властите в Турция да спрат застрояването на парка "Гези" в Истанбул, протестиращите, след заседание цяла нощ в събота в палатковия лагер, отказаха да напуснат лагера. Те обявиха, че исканията им са по-големи от спасяването на парка.

Спонтанно създадената организация за натиск "Солидарност с Таксим" сутринта в събота направи изявление, че протестната акция продължава.

"Обявените от нас искания, които са изключително ясни и справедливи, от самото начало бяха игнорирани от правителството. След това имаше опити да бъде разделена, провокирана и взривена легитимността на нашата съпротива", се казва в изявлението, цитирано от ББС.

"Ние продължаваме нашата съпротива, като вероятно ще променим стила и подходите", каза пред Ройтерс един от десетките обитатели на палатковия лагер в парка "Гези" Илкер Сара.

По рано премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който отстъпи пред исканията за парка "Гези", но не и пред политическите настоявания, призова протестиращите да напуснат парка "Гези".

"Младежи, вие бяхте достатъчно дълго там, чухме ви. Защо продължавате да стоите в парка", попита Ердоган в телевизионно обръщение.

В столицата Анкара през нощта срещу събота отново имаше разгонване на демонстранти с помощта на гумени палки и сълзотворен газ. Около 30 души бяха задържани.

В петък турските власти след нощни преговори с протестиращите обявиха, че спират проекта за застрояване на истанбулския парк "Гези" до решението на съда. Именно проектът за застрояването стана причина да избухнат масови протести.

Ако съдът вземе страната на правителството, тоест признае проекта за законен, правителството обещава да внесе искане за местен референдум за съдбата на парка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят