Протестиращият на Орлов мост е Човекът на 2012 година

Протестиращият на Орлов мост е Човекът на 2012 година

Протестиращият на Орлов мост е Човекът на годината, според годишната класация на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Протестиращите са номинирани от блогъра Вера Гоцева със следните мотиви:

"Протестиращите на Орлов мост не излязоха на улицата само заради поправката "Цеко Минев", а заради прелялото отвращение от едно правителство, злоупотребяващо с тях, потъпкващо правата им всеки ден, лъжещо ги в очите, крадящо от джоба им. Протест срещу едно управление, лишено и от минимални наченки на морал и съвест.

Управление, надничащо от малоумни телевизионни екрани и самозабравили се институции.

Управление, жонглиращо със законите единствено в полза на свои приятели в медии, банки, бизнеси, политика. В този болезнен фарс гражданите на Орлов мост казаха ясно "Стига!"

Те поискаха честни отношения и нормално функционираща среда.

Протестиращите на Орлов мост не са анонимен Х и не са "еколози" – етикет, залепен им от продажни медии с цел да се омаловажи истината. Те са граждани с лица – студенти, журналисти, дизайнери, писатели, адвокати, скиори, преводачи, лекари, архитекти, пънкари, хипстъри, майки, бащи, деца, ветеринари, хетеросексуални, хомосексуални, спортни фенове, фенове на операта … твои приятели, мои приятели, хора с морал, човеци. Протестиращите на Орлов мост" сме ние самите и промяната идва от нас. Това са лицата ѝ", се казва в мотивите на Вера Гоцева.

Наградата на публиката получи сайтът "Биволъ".

Две равностойни втори награди получиха - Тома Белев и Асоциацията на европейските журналисти в България.

Борецът за правата на гейовете Радослав Стоянов е активист на годината, а кореспондентът на "Дневник" във Варна Спас Спасов получава награда за журналистическа доблест.

Награда за цялостен принос получи журналистът от "Капитал" Росен Босев.

Специални грамоти от БХК бяха присъдени на адвокат Тони Владимирова и д-р Бояна Петкова, чиято кауза е изработване на законодателство, регламентиращо погребения на мъртвородени бебета.

Две бяха основните теми при връчването на тазгодишните награди – свободата на словото и опазването на природата. Асен Йорданов от Биволъ" отбеляза, че ще се опитат на рогата на бивола да изнесат идеята за свобода, а Росев Босев заяви, че това, което случва с българските медии е много страшно.

"Човек на годината" е годишна награда за принос към правата на човека и правозащитността. Ние търсим смелите, сърцатите, онези с правозащитна доблест – за да ги отличим и поощрим. Търсим постъпки – прецедент в правозащитната сфера, фактор за обществено развитие, новаторски и градивни. Търсим ги, защото знаем, че често остават нечути и недооценени, заявяват организаторите от БХК.

Наградата "Човек на годината" e инициирана от Български хелзинкски комитет (БХК) за първи път на 10 декември 2008 г. Призът се се присъжда на личност, колектив или организация от професионално жури на базата на обективни критерии. Наградата няма финансово изражение, целта ѝ е да даде признание и публичност на носителя ѝ. Журито избира победителя от три кандидатури, избрани измежду всички получени номинации. Победителят получава статуетка и диплом.

Призът се присъжда от осемчленно жури. Неговите членове през 2012 г. са: Маргарита Илиева - учредителката му и председател на журито, директор на Правната програма на БХК.

Останалите членове са Иван Бедров - журналист на свободна практика, Мими Фурнаджиева - съдия от Върховния касационен съд от 2007 г., Яна Бюрер Тавание - директор на програма "Кампании и комуникации" на БХК от края на 2009 г., Мирослава Тодорова - бивш председател на УС на Съюза на съдиите в България, Петя Владимирова - редактор в отдел "Анализи и коментари" на в. "Дневник", Христо Комарницки - художник карикатурист и Нели Огнянова - експерт по медийно право, професор в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?