Протестиращият съдия Методи Лалов се самономинира за член на ВСС

Методи Лалов, сн. БГНЕС

Бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов внесе във вторник кандидатурата си за член на Висшия съдебен съвет. Пред Mediapool той обясни, че е решил да се самономинира, за да не внася разделение в съдийската гилдия.

“Правя това воден от разбирането, че не бива да бъдем зрители на случващото се около нас, а трябва да отдадем собствените си усилия за подобряване на обществената среда“, написа Методи Лалов в профила си във Фейсбук.

През последните месеци съдията предизвика доста неприятности на мнозинството в сегашния ВСС. Той подаде оставка от ръководната позиция през декември и бе инициатор на съдийския протест пред сградата на ВСС, който изкара на улицата стотици магистрати и съдебни служители срещу зависимостите в съдебната система.

Конкретният повод за демонстрацията бе факта, че от години ВСС игнорира проблемите на най-натоварения съд в страната. Лалов е сред малцината действащи магистрати, които си позволяват остро да критикуват кадровиците във ВСС.

"Мнозинството членове на ВСС показаха, че са недостойни хора и не са годни да бъдат там, където са. Това нещо не бива да се повтаря никога повече", каза Лалов за мнозинството в съвета.

Отговорът на ВСС бе да назначи бившия прокурор Стефан Милев за временен шеф на Софийския районен съд. Решението бе скандално, защото ВСС игнорира напълно мнението на районните съдии. Преди да стане шеф Милев имаше по-малко от една година стаж като съдия.

Междувременно ВСС обяви война на съдия Методи Лалов, изпращайки сигнал срещу него до прокуратурата за проведена от него обществена поръчка с мултифункционални принтери. Нередности в поръчката бяха открити при одит на Сметната палата, която можеше и сама да сигнализира държавното обвинение, ако имаше данни за престъпление. Любопитното в случая е, че това бе първият път, в който ВСС праща одит на Сметната палата към прокуратурата.

После Методи Лалов бе заплашен, че ще има втори сигнал до прокуратурата заради преустройството на т.нар. "Военно НДК". Членове на ВСС го обвиниха, че е нанесъл “тежки повреди“ на сградата, тъй като не я е стопанисвал през зимния период. После се оказа, че Софийският районен съд дори не е приел сградата за стопанисване. Във “Военното НДК“ трябва да се преместят Наказателното отделение на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.

По време на мандата на Методи Лалов реално бе решен отлежаващият с години проблем със сградния фонд на Софийския районен съд. Това е най-големият и най-натовареният съд в страната, в който работят близо 200 магистрати.

В началото на март Методи Лалов бе наказан със “забележка“ от ВСС заради забавено решаване на 21 дела.

Другите кандидати за членове на ВСС от съдийската колегия засега са Николай Гунчев (Върховен административен съд), Илияна Балтова (Апелативен съд - Бургас), Красимира Милачкова (Административен съд – София град) и Любомир Нинов (Районен съд - Варна). Кандидатите се състезават за шестте мандата на съдиите във ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България