Мая Манолова:

Протестите и ветото на президента целят да пречат на правителството

Протестите и ветото на президента целят да пречат на правителството

Протестите и ветото на президента върху бюджета имали една и съща цел и тя е да попречи на работата на правителството.  До такъв извод стигна в сряда заместник-председателят на парламента и депутат от БСП Мая Манолова пред Нова телевизия.

"Организаторите на протестите желаят да няма никакъв разговор с нас, пречат по всевъзможни начини на връзката между властта и обществото", каза тя. Манолова смята още, че ветото на президента е със същата цел – да попречи на работата на правителството и да постави под въпрос неговата социална политика.

"Всички депутати от Коалиция на България ще бъдат на линия в петък, само 1-2 са извън страната, но и те се връщат", каза още тя. Според нея, твърденията в медиите за това, че повечето от народните избраници са били на екзотични почивки и романтични дестинации, са силно преувеличени.

Не парламентът или правителството имат вина за прекъсване мостовете между институциите, смята Манолова и припомни, че за първи път в този парламент бе установена връзка с граждански организации и хора от неправителствени структури са били включени в работата на парламентарните комисии и то преди протестите.

"За първи път имаме премиер, който се среща с гражданските организации - каза още Манолова. - Наистина има рискове кои хора ще попаднат в диалога с властта и парламента, но това е пътят, за да се чуе гласът на хората“, смята още Манолова.

Заместник-председателят на парламента изрази увереност и в „правилната“ съвест на народните представители от "Атака“. Два дни след като лидерът на националистите Волен Сидеров обясни, че депутатите му ще гласуват ветото на президента „по съвет“, Манолова обясни, че не се налага партията ѝ да води преговори с "Атака“, защото " те са достатъчно отговорни пред избирателите си и нямам съмнение, че ще се явят в петък и ще защитят интересите им“.

Мая Манолова обеща при приемането на следващия бюджет за 2014 година да бъдат защитени няколко приоритета – образованието, икономиката, вътрешните работи. Тя нарече оспорваните назначения в правителството експертни и уточни, че у нас трудно се намират безспорни личности, които да бъдат приети от всички групи в обществото.

"Големият страх и на организаторите на протестите и на президента е, че това правителство ще си свърши работата и ще защити обществения интерес - каза още тя. - Няма политическа партия която да не е допускала грешки, но трябва да се учим от тях и да ги поправяме".

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?