Протестите на "Автомагистрали Черно море" продължават, пари засега няма

Протестите на "Автомагистрали Черно море" продължават, пари засега няма

На трети протест излязоха днес работниците от "Автомагистрали-Черно море". Причината - неизплатени от държавата към тях близо 37 млн. лв. по договора за ремонта на магистрала "Тракия".

Около 300 служители на компанията блокираха пътния възел "Белокопитово" на магистрала "Хемус" за около половин час преди обед. Блокада имаше и на пътя Русе - Разград. Трафикът се пропускаше през обходни маршрути.

"Искаме си парите. Няма да се откажем. Ако се наложи, ще дойдем отново тук", заяви една от протестиращите Марина Коларова, цитирана от БТА.

"Никой отникъде не ни се е обаждал и не ни дава отговор кога ще ни бъде платено", каза пред журналисти Петя Стоянова, финансов директор и секретар на синдикалната организация на КНСБ във фирмата.

Междувременно в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Виолета Комитова не се ангажира кога ще бъде платено на работниците.

Обмисляме решение месец по месец да намерим пари за заплатите и осигуровките на работниците от "Автомагистрали- Черно море", каза арх.Комитова.

Тя заяви, че протестът трябва да бъде насочен към предишния регионален министър Петя Аврамова и към бившия шеф на държавната компания "Автомагистрали" Стоян Беличев, който е сключил финансово необезпечен договор с "Автомагистрали Черно море".

Регионалният министър каза, че през 2020 г. предишните управляващи са знаели, че договорът не е обезпечен финансово. По тази причина от Министерството на финансите е поискано да бъдат отпуснати 90 млн. лв. целево за ремонт на магистрала "Тракия".

Тогавашният министър Петя Аврамова е помогнала за отпускането на парите. Плановете са били ремонтът на вълнистия участък от магистрала "Тракия" да започне на 15 септември 2020 г., "за да не тревожим българските граждани на път за морето" по думите на Аврамова.

Ремонтът обаче закъснява и до края на годината са усвоени 30 млн. лв. от отпуснатите 90 млн. лв. Така с остатъка от 60 млн. лв. са разплатени други проекти, което е грубо нарушение на Закона за бюджета, каза Виолета Комитова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?