Протестите не са се отразили на приходите на София

Продължаващите вече 26 дни протести в София не са се отразили на приходите на Столична община. Напротив - за първото полугодие на годината изпълнението на приходната част на бюджета е над планираното с малко – 50.7%, отчете зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

"Не виждам директно отразяване на протестите на приходите. Не виждам и основание да се оплакваме от новото правителство. Това, което е заложено в държавния бюджет за Столична община, се превежда редовно“, каза Дончо Барбалов.

За първото полугодие на годината от местни данъци и такси са постъпили 267.7 млн. лв., което е с 6.5 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, отчете Барбалов.

От данъка върху недвижимите имоти постъпленията са 56 млн. лв., което е с 2 млн. лв. повече. От данъка върху моторни превозни средства са влезли 43.3 млн. лв., което е с 400 хил лв. повече, от такса битови отпадъци в бюджета са влезли 97.2 млн. лв., което е с 4.2 млн. лв. повече спрямо полугодието на 2012 г.

Наблюдава се устойчива тенденция от началото на годината на раздвижването на пазара на имоти, коментира Дончо Барбалов. Освен увеличения обем сделки, отчетен от Агенцията по вписванията, данните се потвърждават и от повечето приходи в бюджета от данъка върху сделките с имоти. За първото полугодие на годината от този данък са влезли 31.5 млн. лв., което е с 4.7 млн. лв. повече спрямо същия период на 2012 г.

Постъпленията от глоби и санкции са 5 млн. лв.

За втори пореден път обаче зам.-кметът по финанси не представи отчет как се изпълнява разходната част на бюджета. Оправданието беше, че тези данни постъпват по-късно към края на месеца.

Тегленето на заеми от Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) за завода за боклука от 18 млн. евро и за ремонта на улици от 50 млн. евро се отлагат за есента.

Заемът от ЕИБ за около 40 млн. евро за изграждането на кръстовищата на две нива пък най-вероятно ще бъде удължен. Причината е, че срокът за усвояване на заема изтича през тази година, а Столична община все още не е започнала строителството на кръстовищата при Семинарията и това между булевардите "България“ и "Иван Гешов“.

Споделяне

Още от Бизнес