Протестите не спасиха шефа на столичната спешна помощ

Министърът на здравеопазването Таня Андреева. Сн. БГНЕС

Протестите на медиците и служителите от Центъра за спешна медицинска помощ в София не успяха да спасят мястото на досегашния директор на центъра д-р Георги Гелев. Здравният министър Таня Андреева остана непреклонна и го освободи, като предложи на негово място и.д. директор.

Това стана известно в понеделник след среща на протестиращи от центъра с министър Андреева.

Около обед около 50 протестиращи от центъра се събраха пред Министерството на здравеопазването, за да заявят исканията си за по-високо заплащане, подобряване на условията на труд и връщане на телефона за бърза помощ 150. Същевременно нарасна и броят на оставките, подадени в центъра и те стигнаха 130.

Протестите на медиците започнаха в края на миналата седмица след смъртта на млада жена, която не можа да дочака медицинска помощ от повиканата линейка и почина на улицата. Близките на жената обвиниха службата, че е забавила идването на линейка, а лекарският екип - че не е действал адекватно, не е имал дефибрилатор и така не е помагнал на младата жена.

Заради случая, широко разгласен от медиите, здравното министерство поиска да бъде уволнен директорът на центъра в София д-р Георги Гелев и заместникът му д-р Ангел Ангелов. Това пък отключи недоволството на служителите, които изнесоха драстични факти за състоянието на спешната помощ - половината от щатните места в службата са вакантни, служителите бягат заради ниското заплащане и тежките условия на труд.

Пред БНР участващият в протеста д-р Ангел Ангелов, предложен за уволнение, обясни, че в някои медии са били направени спекулации за високите заплати, които се вземали в центъра. Той каза, че показвания фиш с 4000 лева заплата на шофьор на линейка е изплатеното му 6-месечно възнаграждение при пенсиониране след 26 години трудов стаж, от които десет в Спешна помощ.

Протестът на работещите в Спешна помощ бе подкрепен от синдикатите, които обаче не се съгласиха с искането им за оставката на здравния министър. В няколко от провинциалните дирекции на центъра символично подкрепиха софийските си колеги.

Същевременно от болницата в Девин се обявиха против искането за оставка на министър Таня Андреева, защото тя нямала вина за състоянието на спешната помощ. Болницата бе закрита по време на правителството на ГЕРБ и по настояване на финансовия министър Симеон Дянков, а след това възстановена в края на миналата година. Отпуснати бяха около 700 хил. лв., за да заработи здравното заведение.

В крайна сметка на срещата на служители от центъра със здравния министър стана ясно, че д-р Андреева е сложила за директор на Спешна помощ в София д-р Александър Златанов, който досега е ръководел Районната здравна инспекция в София. Досегашният директор д-р Георги Гелев е в болнични до края на юни, след което ще се проведе конкурс за мястото му.

Като първа мярка ще се въведе спешно дежурство на екипи от "Пирогов" и ВМА срещу допълнително заплащане, така че минималният брой на екипите за София на денонощие да достигнат 20, обясни д-р Андреева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?