Протестите предизвикаха предсрочни избори в Исландия

На 9 май в Исландия ще се състоят предсрочни парламентарни избори, обяви премиерът Гейр Хорде, цитиран от информационните агенции в петък.

Решението за предсрочни избори бе взето под силния натиск на обществеността за оставка на правителството заради неспособността му да предотврати икономическата криза в страната.

Гейр Хорде съобщи, че самият той няма да се кандидатира повторно на изборите, защото страда от рак на хранопровода. Хорде допълни, че няма да прави и опити да запази поста си на лидер на управляващата Партия на независимостта.

Мандатът на коалиционното правителство на Партията на независимостта и Социалдемократическия алианс изтича през 2011 г. Поради зачестяването на антиправителствените митинги, в коалицията започнаха да се надигат гласове за произвеждането на предсрочни избори.

Малката островна страна с 320 000 жители, която не е членка на Европейския съюз, се радваше на икономически просперитет, благодарение на своя изключително развит банков сектор. Държавата изпадна във финансов крах след световната кредитна криза от миналата есен. За няколко дни в началото на октомври, правителството беше принудено да поеме контрола на трите първи банки на страната, което разгневи исландците, голяма част от които загубиха работата си или бизнеса си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят