Протестите срещу пенсионната реформа във Франция продължават

Протестите срещу пенсионната реформа във Франция продължават
Президентът на Франция разпореди на полицията да разбие всички блокади на складове за горива, издигнати от протестиращите срещу плановете за пенсионната реформа.

Френското правителство вече използва силите за сигурност да вдигне блокадите на три склада в западната част на страната, съобщи ББС.

Стачката на френските работници навлезе в седмия си ден. Студентските лидери от своя страна призоваха за още протести тази седмица докато сенатът ще разглежда повишаването на възрастта за пенсиониране.

Саркози планира да повиши възрастта за пенсиониране от 60 на 62 години и възрастта, необходима за максимална пенсия от 65 на 67 година.

Всичките 12 рефинерии на континентална Франция бяха засегнати от стачните действия. Френският вътрешен министър Брис Ортфьо възложи на полицията да вдигне блокадите. Той каза, че уважава правото на протест, но това не включва правото да се блокират работници или да се граби и използва насилие.

През нощта спецчасти вдигнаха блокадите на Донже, Ла Рошел и Льо Ман, но на сутринта протестиращите възстановиха блокадата в Донже.

В южната част на страната е блокиран складът в Трапи, който осигурява гориво за цивилните и военните летища в региона.

Ученици са блокирали 379 училища. В Париж протестиращи ученици хвърляха камъни и полицията използва сълзотворен газ срещу тях.

До размирици се стигна в парижкото предградие Нантер, където протестиращи чупиха витрини на магазини и хвърляха камъни срещу полицията, съобщи Асошиейтед прес.

Графикът на транспорта в страната вече дни наред е нарушен.

Пенсионната реформа трябва да бъде гласувана в Сената в четвъртък. Въпреки протестите президентът Саркози и неговото правителство остават твърди пред исканията за изтегляне на реформата.

По данни на френското вътрешно министерство 1423 души са арестувани заради непозволени действия по време на протестите, 1/3 от тях във вторник.

62-ма полицаи са ранени.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа