Протестите срещу поскъпналите винетки продължават

Протестите срещу поскъпналите от следващата година винетки отново се събраха в цялата страна в неделя да изкажат недоволството се, че се вдига тарифата, без да има гаранции, че ще се оправят пътищата.

Демонстрации имаше в Дупница, Добрич, Бургас, Шумен, София и други градове. Правителството обаче не им обръща никакво внимание от самото начало и в неделя стана същото, когато протестиращи от Дупница излязоха около 13 часа на разклона за Дяково в аварийната лента на автомагистрала "Струма ", за да бъдат забелязани от кортежа на премиера Бойко Борисов, отиващ за рязане на рента на ремонтирани 110 км пътища от Разлог до Садово и Юндола.

Борисов обаче не им обърна никакво внимание, минути по-късно ги подмина и автомобилът с регионалния министър, предаде агенция БГНЕС.

След което около 60-70 протестиращи автомобила тръгнаха по магистралата за разклона на Радомир.

В Добрич автопротестиращите изпратиха писмо до омбудсмана Мая Манолова с конкретни въпроси и молба за намеса в справедливото разрешава на спора между шофьори-данъкоплатци и министър Лиляна Павлова, предаде БНР. "Стига са се подигравали с нас. Това управление сутрин говори едно, вечер говори друго", заяви един от протестиращите.

Десетки автомобили в Шумен се включиха в протеста срещу завишените цени на винетните стикери. С развети национални флагове и надути клаксони, колите преминаха през кв. "Тракия" по бул. "Симеон Велики" покрай Томбул джамия и сградата на община Шумен. Колоната продължи бавно по бул. "Славянски" до кръговото кръстовище на Руски паметник. Там автомобилите спряха в едната лента, като за кратко затрудниха останалите участници в движението. По-голямата част от протестиращите в Шумен бяха млади семейства, дошли с децата си. Те за пореден път заявиха, че не са съгласни с новите цени на винетките и те не отговарят на състоянието на пътищата в страната.

Пореден протест се проведе и в Бургас. Стикери с надпис "97 лв. за винетка "Не" благодаря! - Протест" бяха залепени на автомобилите , които се включиха в шествието. Шествието отново образува задръстване на едната лента за движение по магистрала "Тракия". От Асоциацията за защита на малкия и среден бизнес, която организира протеста в Бургас, обявиха, че ще атакуват в съда решението на правителството за новите винетни стикери, защото според тях е незаконно.

Въпреки че решението за поскъпването на цената на винетните стикери влезе в сила на 10 декември, а на 15 декември се очаква да започне разпространението им, недоволни бургазлии се заканват всяка неделя да изразяват протеста си с надути клаксони и автошествие.

В София протестът събра само около двадесетина автомобила пред сградата на Народното събрание.

Взимат ни парите за винетки, а не следят какво става с фирмите, които строят пътищата, които се рушат, възмущава се Иван Димитров, председател на движение “Независим обществен контрол”, по в реме н апротеста пред сградата на парламента.

Става дума за милиарди лева, дадени за магистрали, а никой не следи какво става с фирмите и как се поддържат пътищата, посочи той.

Димитров призова регионалния министър, премиера и главния прокурор да проверят фирмите, строили магистрали, защото имало информация, че те прехвърлят активи в нови фирми и после обявяват фалит, за да не носят отговорност за построените от тях пътища.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?