Протестите срещу повишаването на цените на тока в Ереван продължават

Протестите срещу повишаването на цените на тока в Ереван продължават

Стотици арменци 11-и пореден ден продължават да окупират централния площад на Ереван и блокират движението по основния булевард на столицата въпреки вчерашното предупреждение на полицията, която заплаши да ги разпръсне, съобщи Франс прес.

Протестът е срещу повишаването на цените на електричеството.

Вчера около 10 000 души скандираха "Армения! Армения!" или "Не на кражбата" под прозорците на президентския дворец въпреки нарежданията на полицията да напуснат района. Цяла нощ многоброен полицейски кордон удържаше демонстрантите. На сутринта повечето се разотидоха с изключение на неколкостотин души.

В събота президентът Серж Саркисян обеща правителството временно "да поеме товара" на увеличението в цената на тока, докато одит в държавната електроразпределителна компания установи дали искането за повишаване на цените е било оправдано.

Протестите започнаха на 19 юни и се разраснаха след краткото задържане на 23 юни на 237 демонстранти и насилственото разпръсване на стотици други от полицията.

Посолството на САЩ в Армения изрази безпокойство от напрежението в центъра на Ереван и призова всички страни да проявяват спокойствие и умереност.

Демонстрантите настояват да се замрази повишението с 16 процента на цената на тока, което Електроразпределителните мрежи на Армения са поискали от правителството. Дружеството е собственост на компанията Интер-РАО на близкия до Владимир Путин Игор Сечин.

Президентът Саркисян обяви в събота, че е възможно арменското дружество да бъде продадено. Днес руският в. "Комерсант" разкри, цитиран от БТА, че Интер-РАО вече води преговори с неколцина руски бизнесмени от арменски произход.

Продажбата обаче изглежда ще е сложна, тъй като арменското дружество е натрупало големи дългове, които се надяваше да покрие с повишението на цената на тока, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят