Протестите срещу властта на път да станат целодневни

Между сутрешното кафе пред парламента и демонстрациите пред Министерския съвет, недоволни откриват работи места на жълтите павета

В 27-ия си ден протестът срещу правителството на Пламен Орешарски е на път да стане целодневен. След като сутринта в сряда пред парламента се събраха отново около 200 души да пият кафе, а на обяд други демонстранти отвориха "работни места" на жълтите павета с донесените лаптопи.

 

Обичайно кулминацията на антиправителствените протести у сбирката през сградата на Министерския съвет в 18.30 часа, където отново се събраха множество хора, носещи оригинални лозунги, свирки и трибагреници и скандиращи "Оставка" и "Мафия". Отново се провеждат нестандартни акции и с черен хумор протестиращите изразяват отношението си към управляващите партии. С напредване на времето се увеличава и бройката на протестиращите. Има засилено полицейско присъствие, но обстановката отново е спокойна и ведра. По данни на полиция на мястото са били около 5 хиляди души.

 

Сред плакатите се виждат както и вече познатите, така и нови като "Детектор на лъжата за политиците - по-висока заплата за полицаите”, "Всеки протестиращ – куршум в сражението срещу БСП, ГЕРБ, ДПС и Атака”, "Въпрос: Как да разбереш кога Сергей лъже? Лесно: Когато си мърда ушите.”

 

Отново част от протестиращите са излезли с децата и кучетата си да протестират срещу властта, която отказва да се вслуша в призивите за оставка, тъй като имало важни за страната решения за вземане.

 

Група музиканти с ударни инструменти и летни през рамо с надпис "С благодарност от протестиращите" изнесе концерт в пространството между "Дондуков" 1 и 2. Под ритъма на тъпаните им хората викаха "Оставка".

 

Около 20 часа към Народното събрание и Орлов мост отново тръгна шествието. След таво се очаква то да се раздели на два лъча - единият да тръгне към НДК, където е централата на ГЕРБ и след това към централите на ДПС и БСП, а другият - по бул."Цариградско

шосе" към хотел "Плиска".

 

Пред НДК отново в сряда се събраха и поддръжници на правителството на Пламен Орешарски, според които настоящото правителство нямало алтернатива и за малкото време, в което управлява, е направило осезаеми и градивни промени, най-вече към хората и бизнеса.

 

"Това правителство показа, че има воля да работи и направиха доста неща за един месец. Неща, които не се виждат по телевизията, но реално хората и бизнеса ги усещат", твърди подкрепящ кабинета.

 

По-рано през деня пред Народното събрание протестиращи отвориха лаптопи за да може едновременно да работят и да протестират. Пиещите преди тях сутрешното си кафе пред парламента събраха чашките от кафето, на правиха от тях гирлянди и ги окачиха на загражденията пред сградата. Отново имаше скандирания и дюдюкания срещу идващите а работа депутати. Имаше рисуващи по паветата хора.

 

Някои от тях носят знамена. Има няколко човека, които рисуват върху паветата. Протестът продължава със скандирания на моменти "оставка" и "мафия". Довечера също ще има протест пред сградата на Министерски съвет.

 

На площад "Независимост" пред президентството пък сутринта се събраха велосипедисти, които тръгнаха на шествие към партийните централи, преди да се присъединят към демонстрантите пред парламента.

 

Междувременно в ”Банкя” за поредна сутрин се проведе протест пред къщата на Бойко Борисов, където хората настояват той да започне да ходи на работа в Народното събрание.

 

Протести срещу властта в сряда вечерта имаше и в Пловдив и Варна.. В Града на тепетата също демонстрантите се събират сутрин и вечер. "Първата" смяна продължава да недоволства срещу назначението на Владимир Каймаканов за областен управител на Пловдив, а "вечерната вахта" се поема със сбирка през общината и шествие по главната улица на града. Недоволните обърнаха трибагрениците, както се прави по време на война, за да покажат на управляващите, че няма да се откажат и смятат да доведат битката си до желания от тях край. Очаква се да поредна вечер те да блокират движението на влаковете на централата гара с блокада на релсите до 21,30 часа и да се объркат разписанията на композициите.

 

На протеста в Пловдив се появи и мъж, тръгнал във вторник пеша от Хасково за София, за да се присъедини към столичните демонстранти. Той обаче се отбил в Пловдив, за да изрази съпричастност и към недоволството на местните жители.

 

Междувременно стана ясно, че специално създаден сайт NОрешарски събира на едно място информация за всички протести срещу кабинета. В него се обединени минали и предстоящи събития, както и снимки, видео и възможност за изпращане на сигнали.

 

"Да помогнем на един премиер да си ходи!", пише на началната страница на сайта. Заявката е освен да обединение на всичко около протестите, в реално време да има информация за движението и местоположението на премиера Пламен Орешарски. "Неговите служби го крият от публични събития, за да му спестят народната любов. Нека направим точно обратното - да му кажем ясно и точно какво мислим", заканват се създателите на интернет платформата.

Споделяне

Още от България