Протестите срещу Вучич в Белград ескалират

Демонстранти направиха жива верига около президентството

Протестите срещу Вучич в Белград ескалират

Протестите срещу президента на Сърбия Александър Вучич продължават, а напрежнието ескалира. В неделя демонстранти се опитаха да влязат в президентството по време на обръщение на Вучич, провокирано от демонстрациите. Те пробиха защитната ограда и стигнаха до входа на сградата на сръбското президентство, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

По-късно те направиха жива верига около сградата, в която е президентът Вучич. Опозицонните лидери настояват той да излезе да говори с хората.

По-късно Вучич напусна президенството със служебния си автомобил, след като протестът оредя, а част от демонстрантите, водени от лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия, отидоха пред полицейското управление, в което са задържани петима участници за нахлуването в държавната телевизия РТС в събота.

Пред управлението има жандармеристи, а в сградата е и вътрешният министър Небойша Стефанович.

Под обсада

В момента, когато президентът Александър Вучич започна обръщението си, част от протестиращите пробиха загражденията и стигнаха до входа, където жандармерията ги спря.

Протестиращите скандират "Край с него", "Арестувайте Вучич" ,"Оливер Иванович" (името на косовския сръбски лидер, за който опозицията твърди, че е убит по нареждане на Вучич - бел. ред.)

Демонстрантите, които дойдоха пред президентството по призива на лидера на движението "Двери" Бошко Обрадович по обяд, когато президентът обяви, че ще се обърне към народа, пробиха всички защитни съоръжения около сградата, съобщи Вучич. Той допълни, че демонстрантите се опитват да проникнат в сградата, но че никой не бива да се страхува и компетентните служби ще реагират.

Улицата, на която се намира президентството, беше затворена, а Борко Стефанович, един от лидерите на опозицията, съобщи, че "всички входове и изходи от президентството са блокирани", съобщи вестник "Блиц".

Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия Драган Джилас и Бошко Обрадович се опитваха да спрат демонстрантите, отправили се към входа на президентството. През това време лидерът на Демократическата партия Зоран Лутовац преговаря с полицията, за да не се стигне до употреба на сила.

В началото протестиращите се намираха зад металните заграждения, носеха свирки, сръбски знаменца и транспаранти. Обрадович се обърна към тях, повтаряйки искането за оставките на Вучич, на премиера Ана Бърнабич, на председателката на парламента Мая Гойкович и на директора на държавната телевизия РТС Драган Буйошевич.

Пред президентството бяха и други опозиционни лидери. Политиците призовават храта към мирна, ненасилствена демонстрация.

Председателят на партия "Левица" Борко Стефанович призова гражданите да стоят пред президентството като "жива верига на свободата" и да не пуснат Вучич да излезе.

Полицейският синдикат на Сърбия призова полицаите да откажат да се разправят физически с демонстрантите, съобщава още "Данас".

Нарушителите ще отговарят

"Няма да допуснем насилие, онези, които нарушават закона, ще отговарят", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщението си към народа, съобщават сръбските агенции, цитирани от БТА.

Той добави, че "Сърбия разрешава протести, докато не се стигне до насилие".

"Никой никога в такива условия не е давал пресконференция", каза Вучич и добави, че е искал да покаже, че "не бива да има страх от хулигани, побойници и фашисти като Бошко Обрадович и олигарси като Драган Джилас и Вук Йеремич".

"Те мислеха, че няма да посмея да дойда тук. Не се страхувам. Мога да изгубя само живота си. Ще продължа да се боря за Сърбия, няма нищо по-важно от това", каза той.

Вучич подчерта, че е получил информация, че сърби в Косово се събират и искат да дойдат в Белград да го защитят, но той им казва, че това не е необходимо.

Той изтъкна, че не му трябва подкрепата на западните страни, а само подкрепата на гражданите на Сърбия. Добави, че работата му е да "защитава и да отбранява Сърбия от побойници и олигарси" и заяви, че е готов да разговаря с всички, но не и с Джилас и Йеремич, които дори не са членове на парламента, а с Обрадович само ако партията му отново бъде избрана в парламента.

На въпрос ще има ли предсрочни парламентарни избори, Вучич отговори: "Не мисля, че днес сме по-далече от предсрочни парламентарни избори, отколкото бяхме вчера".

Присъствалите на речта журналисти аплодираха президента. След кратка блокада екипите на медиите бяха пуснати от сградата на президентството.

В събота вечерта демонстранти нахлуха в сградата на държавната телевизия, недоволни от начин, по който отразява събитията в страната.

Акцията предизвика остри реакции от страна на управляващите. Премиерът Ана Бърнабич определи нахлуването в сградата на държавната медия като "вандализъм", а президентът Александър Вучич ще направи извънредно обръщение.

Протестите продължават и в неделя пред президентския дворец, където Вучич ще направи обръщението си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят