Протестите в Анкара и Истанбул пак ескалираха до размирици

Ердоган готви контрадемонстрации и очаква победа на местните избори

Протестите в Анкара и Истанбул пак ескалираха до размирици

Протестите в Анкара и Истанбул отново ескалираха до сблъсъци с полицията, като силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат антиправителствените демонстрации.

Хиляди хора протестираха в района на централния парк в Анкара "Коулу" и квартал "Казалай". Най-малко двама души бяха ранени при сблъсъците с полицията.

 

Хиляди демонстрираха срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган и на площад "Таксим" в Истанбул.

 

"Таксим е като Армагедон", коментира вестник "Акшам". Митингът в неделя вечерта бе един от най-многолюдните в историята на това място, като не само на площада, но и в парка "Гези", чиято планирана реконструкция даде повод за протестите, нямаше място където човек да стъпи, отбелязва изданието.

 

На площада не се е стигнало до размирици, но сблъсъци имаше в квартал "Гези", който от дни е арена на сражения между протестиращи и полицаи.

 

В неделя управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) реши, че ще организира митинги на свои симпатизанти срещу протестите. Ердоган заяви, че търпението му "има граници", отхвърли исканията за предсрочни избори и отново нарече протестиращите "вандали и анархисти".

 

"Ние сме търпеливи, ще бъдем търпеливи, но търпението ни си има граници", заяви Ердоган пред няколко хиляди свои привърженици, дошли да го посрещнат на летището в Анкара.

 

Те са скандирали лозунги от рода на: "Готови сме да жертваме живота си за теб, Тайип!".

 

Ердоган от своя страна призова привържениците си да се мобилизират и да осигурят победа за партията си на местните избори след седем месеца.

 

Върховният представител за външна политика на Европейския съюз Катрин Аштън призова за "сдържаност".

 

"Продължаващото напрежение подчертава необходимостта всички страни да проявяват сдържаност и сочи важността от намирането на бързо решение на базата на диалог, взаимно уважение и разбирателство", каза Аштън в изявление, цитирано от Франс прес.

 

Ердоган обаче за момента не планира отстъпки пред протестиращите, които първоначално се обявиха срещу презастрояването на центъра на Истанбул. По-късно демонстрациите прераснаха в антиправителствени.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани