Протестите в Беларус продължават, но без ясна стратегия

Александър Лукашенко с автомат в ръка

Въпреки всички опити да бъде потушен, гневът на беларуския народ срещу президента Александър Лукашенко не отслабва вече поредна седмица, пише френският в. "Монд", като отбелязва, че десетки хиляди се включиха за трета поредна неделя в протеста по улиците на Минск, въпреки засиленото присъствие на силите за борба с безредиците,

Резултатите от президентските избори бяха отхвърлени от ЕС, който подготвя санкции срещу високопоставени представители на беларуските власти и призова президента Александър Лукашенко да води диалог с опозицията. Той обаче се радва на подкрепата на руския си колега Владимир Путин, който вчера го поздрави по телефона за 66-ия му рожден ден, отбелязва "Монд".

Автократичният беларуски лидер превърна 66-ия си рожден ден в незабравим с демонстрация на сила срещу протестиращите, пише британският в. "Индипендънт" и подчертава, че това е логичното продължение на цяла седмица на затягане на мерките. Протестът се състоя на фона на събития, който изглежда не предвещаваха нищо добро: арестите на журналисти, протестни лидери и протестиращи явно целяха да разколебаят решимостта на беларуския народ.

До известна степен тази тактика имаше успех - броят на протестиращите беше очевидно по-малък, отколкото на демонстрациите миналия уикенд, отбелязва британското издание, което оценява броят на участниците в протеста на около 50 000 души. Арестите започнаха още преди обявеното начало на протеста. Силите за борба с безредиците изглеждаха като настъпваща армия - впечатление, което само се подсилваше от носените от тях знамена в зелено и червено, символ на режима на Лукашенко. Повечето арести бяха извършени в началото на протестните действия.

Беларуският президент може и да не разпръсва брутално продължаващите от седмици протести, но и не показва признаци, че смята да напусне поста, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Също като Украйна, Беларус е бивша съветска република със стратегическо разположение - между Русия и бившите страни от Източния блок, които станаха демокрации и се присъединиха към НАТО и ЕС. Лукашенко управлява страната от 26 години и се ориентира към Русия, като правителството му е по-твърдо към политическото инакомислие от всяко друго в Европа.

Въпреки поканите на протестиращите беларуският президент не излезе от резиденцията си, за да му честитят рождения ден. Пресслужбата му обаче публикува негова снимка пред сградата. На нея той е облечен в бяла тениска и бронежилетка и държи автомат, посочва изданието.

"Хората се умориха от всичко и престанаха да се страхуват", заявява Карина Романовская, 37-годишна протестираща, цитирана от в. "Ню Йорк таймс". Но пътят за свалянето на Лукашенко остава неясен. В момента той се въздържа от масови арести на хиляди протестиращи, както в първите дни след изборите. Вместо това изглежда е решен да издържи по-дълго от протестиращите, като задържа активисти, гони чужди журналисти и разгласява подкрепата на най-важния си съюзник, руския президент Путин.

Политическите опоненти на Лукашенко подчертаха, че не се опитват да отслабят връзките между Беларус и Русия. Те знаят много добре какво се случи след свалянето на проруския президент на Украйна през 2014 г.: Москва анексира Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна, отбелязва американското издание.

Протестиращите признаха, че нямат ясна представа как да накарат Лукашенко да си иде, но заявиха, че трябва да продължат уличните протести. В противен случай според тях той ще има възможност за още по-силови мерки. "Тук ще стане като Северна Корея", казва Андрей Корсаков, 47-годишен програмист.

В протестите този път се включиха много представители на средната класа, които години наред приемаха налаганите от диктатурата на Лукашенко ограничения в замяна на добри обществени услуги и комфортен по източноевропейските представи живот. Но тази година този баланс се срина, отчасти поради недоволството от стратегията на президента за борба с коронавирусната епидемия, която според него не е толкова сериозен проблем, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят