Протестите в Боливия взимат нови територии - стигнаха и до полицията

Ево Моралес

Недоволство изглежда, че е започнало да се разпространява и сред полицейски части в Боливия, докато страните в политическия сблъсък в страната стоят неотклонно на позициите си след 17 дни на протести срещу обявената изборна победа на президента Ево Моралес, съобщи Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната Хавиер Савалета каза, че "полицейски бунт беше регистриран в отделни региони", но отхвърли идеята за намеса на армията "засега".

Оспорваните резултати от президентските избори на 20 октомври предизвикаха вълна от протести в Боливия, които доведоха до смъртта на трима души, а повече от 300 бяха ранени.

По-рано в петък опозиционният лидер Луис Фернандо Камачо се зарече да не напуска столицата Ла Пас, докато Моралес лично не подпише писмото с оставката си, което е подготвено за него. На публично събитие Моралес каза, че няма да подаде оставка.

Вечерта в петък малка група полицейски служители се разбунтуваха в централния боливийски град Кочабамба с искане за оставка на командира си, когото обвиняват, че е заел страната на привържениците на Моралес при сблъсъци тази седмица, които отнеха живота на един човек и причиниха наранявания на повече от 100.

Телевизионни кадри показват 18 полицаи, застанали на покрива на сградата на част за специални операции в Кочабамба, да развяват знамена и да пеят националния химн, докато голяма тълпа хора на улицата ги приветства.

Стотици жители на други градове се събраха пред полицейските участъци и поискаха от полицейските служители "да последват техния пример". Полицията в Санта Крус, бастион на опозицията, постави плакат на полицейския участък, с който заявява, че е въстанала. Полицаи в други градове се изтеглиха от улиците и се върнаха в участъците, без да обясняват причините.

Президентът Моралес свика спешно заседание с министрите си и командването на армията, за да бъде анализирана ситуацията. "Няма заповед. Засега няма да има военна операция. Това е отхвърлено", каза военният министър Савалета след заседанието.

Генерал Юри Калдерон, командир на националната полиция, по-рано отрече, че има полицейски бунт и определи инцидента в Кочабамба като "изолиран".

По-късно Моралес написа в Туитър, че "нашата демокрация е застрашена от преврата, подготвен от групи, които използват насилие и атакуват конституционния ред". Правителството разпространи изявление, в което твърди, че заговорът за отстраняване на президента е начело с Камачо и бившия президент Карлос Меса.

Моралес се обяви за победител в президентските избори още преди официалните резултати да покажат, че той събира точно толкова подкрепа, колкото му е нужна, за да избегне балотаж с бившия президент Карлос Меса. 24-часова пауза в оповестяването на изборните резултати обаче стана причина опозицията да заподозре изборна измама.

В момента Организацията на американските държави извършва проверка на резултатите, като заключенията ѝ се очакват в понеделник или вторник. Опозицията заяви, че няма да приеме резултатите от проверката, защото не е била консултирана за процедурата./ПК/

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?