Протестите в Гърция ескалираха в масови безредици

Протестите в Гърция ескалираха в масови безредици

Най-малко трима души са загинали в банков клон в Атина, който бе опожарен в сряда по време на протестите срещу антикризисните мерки на правителството. Новината за трагедията бе съобщена от противопожарната служба в гръцката столица, която е открила първа три обгорели тела в опожарената сграда. Два други банкови клона също бяха подпалени.

Още сутринта протестите доведоха да сблъсъци с полицията. Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Атина и Солун и започнаха да обстрелват органите на реда с коктейли "Молотов". Полицията отвърна със сълзотворен газ и шумови бомби.

В сряда цяла Гърция бе парализирана за трети път през последните два месеца от обща стачка. Тя обхваща държавния и голяма част от частния сектор и е организирана от двата най-влиятелни синдиката в страната - Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) и Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ).

Най-тежките сблъсъци с полицията станаха а пред сградата на парламента в Атина. Депутатите бяха наричани "крадци" и призовавани да излязат навън.

Освен трите подпалени банкови клона в столицата и една данъчна служба, протестиращите са трошили с камъни и павета витрини на магазини. Франс прес съобщи за подобни прояви на насилие и в Солун.

Мерките на правителството предвиждат намаляване на заплатите и пенсиите на държавните служители и увеличаване на данъчната тежест като част от механизма за отпускане на тригодишна финансова помощ от МВФ и страните от еврозоната в размер от 110 млрд. евро.

Според профсъюзите мерките са несправедливи, тъй като засягат в най-голяма степен най-бедните слоеве от населението. Очаква се гръцкият парламент да гласува мерките до края на седмицата.

Гръцките държавни служители са в стачка от вторник, днес към тях се присъединиха и работещите в частния сектор.

Министерствата, данъчните служби, училищата, университетите и болниците, предприятията от частния сектор са затворени. Блокиран е изцяло транспортът, като са затворени гари, летища, пристанища и фериботни линии. Въпреки това гръцките КПП са отворени. Предупрежденията към чужденците, които смятат да пътуват по гръцките пътища, е да спазват стриктно правилата на движение, защото пътните органи са затегнали силно контрола.

В стачката участват и журналистите от всички медии, което по този начин наложи пълно информационно затъмнение в страната. Федерациите на търговците призоваха членовете си да се включат в стачката, но търговците в Атина отказаха и обявиха, че ще отворят магазините.

Германският парламент започна обсъждането на решението на правителството на Ангела Меркел да се включи в спасителния план за Атина. Това става на фона на общественото недоволство от включването на Германия в него. "Просто казано, бъдещето на Европа е заложено на карта", заяви тя пред парламента, подкрепяйки плана за спасяването на Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани