Протестите в ислямския свят срещу западни посолства ескалират в насилие

Протестите в ислямския свят срещу западни посолства ескалират в насилие

Протестите срещу срещу направения в САЩ любителски филм, осмиващ пророка Мохамед, ескалираха в насилие на много места в ислямския свят, сред които Египет, Судан, Ливан, Тунис и други.

Протестиращи в Хартум се опитаха да проникнат на територията на американското посолство, а посолствата на Германия и Великобритания бяха също атакувани в петък.

Сблъсъци избухнаха в Йемен и Египет.

Демонстранти в Тунис подпалиха американското училище в столицата, където по-рано стотици хора, разгневени от филма, щурмуваха посолството на САЩ и влязоха в сблъсъци с полицията. Част от тях проникнаха в комплекса на дипломатическата мисия и подпалиха дървета. Петима демонстранти бяха ранени.

Трима протестиращи бяха убити в сблъсъци с полицията пред посолството на САЩ в Судан. Всички те били прегазени от полицейски автомобили.

Преди това полицията използва сълзотворен газ срещу около 10-те хиляди демонстранти, които се опитаха да достигнат посолството на САЩ в Хартум, след като нападнаха тези на Германия и Великобритания. Стотици хора се опитаха да щурмуват американската дипломатическа мисия, като силите за сигурност
дадоха твърд отпор.

Десетина демонстранти се покачили по стената на комплекса, като развявали черни ислямистки знамена, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент. Охранителите, разположени на покрива, стреляли предупредително във въздуха. Една полицейска кола била подпалена.

Филмът "Невинността на мюсюлманите", трейлъри от който бяха преведени на арабски и разпространени в интернет, няма нищо общо нито с Германия, нито с Великобритания. Той изобразява пророка Мохамед като женкар и водач на група мъже, на които им е приятно да убиват. ББС отбелязва, че все още е неясно какви са мотивите и точният произход на филма, за чийто създател се представя американски евреин, занимаващ се с недвижими имоти.

За трети пореден ден има демонстрации и в Кайро. Групи от по десетина младежи минаваха край посолството на САЩ и замеряха с камъни полицаите от отрядите за борба с безредици, обградили дипломатическата мисия. Силите на реда използваха сълзотворен газ срещу протестиращите.

Около посолството са пръснати камъни и павета, а на съседен булевард има обгорял автомобил.

Мюсюлманските братя - най-голямата политическа сила в Египет, чийто представител е президентът Мохамед Морси, отправиха призив за "мирни събирания" из цялата страна след петъчната молитва рано следобед, на които да бъде изразен протест срещу филма.

Двама ислямистки проповедници в Египет заявиха в петък пред богомолци, че създателите на филма "Невинността на мюсюлманите" заслужават да бъдат убити по законите на шериата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Духовниците обаче призоваха на петъчната молитва хората да не изливат гнева си срещу дипломати или други хора.

Протести имаше и около консулството на САЩ в град Ченай в южния индийски щат Тамилнад.

На фона на антиамериканските настроения през последните дни и очакваните масови протести след петъчната молитва срещу скандалния филм "Невинността на мюсюлманите" редица мюсюлмански страни засилват мерките за сигурност.

Йеменските сили за сигурност блокираха улиците около американското посолство в столицата Сана. Това се случи, след като в близост до сградата се събраха протестиращи срещу американския филм. В четвъртък силно укрепената сграда на дипломатическа мисия на САЩ в Йемен беше щурмувана от демонстранти, отново заради появилия се в интернет трейлър на скандалния филм.

В Индонезия политически лидери и известен духовник призоваха населението на най-многолюдната мюсюлманска страна в света да запази спокойствие. Около посолството на САЩ ще бъдат разположени 250 полицаи за борба с безредици. Агенция Франс прес съобщи, цитирана от БТА, че 350 протестиращи радикални ислямисти в столицата Джакарта са заявили, че антиислямският филм е "обявяване на война".

Правителството на страната иска достъпът до трейлъра на филма да бъде ограничен.

В Пакистан е засилена охраната около дипломатическите представителства на САЩ. В северозападния град Пешавар вече втори ден има масови демонстрации. Пакистанската полиция очаква в следващите дни протестната вълна да обхване и други големи градове в страната, включително Исламабад, Лахор и Карачи.

Германия също засилва мерките за сигурност в посолствата си в ислямските страни. Сп. "Шпигел" съобщи, че в петък всички дипломатически представителства на Федералната република в Северна Африка, Пакистан и Афганистан ще останат затворени.

Външният министър Гидо Вестервеле изрази загриженост от нападенията срещу американски дипломатически мисии в мюсюлмански страни и призова съответните държави да осигурят защита на чуждестранните дипломатически представителства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?