Протестите в Румъния продължават, САЩ призоваха да не се допуска насилие

Хиляди скандират "Долу Бъсеску" и искат оставката на правителството

Протестите в Румъния продължават, САЩ призоваха да не се допуска насилие

Около 7000 души протестираха в четвъртък вечерта с искане за оставка на президента Траян Бъсеску в Букурещ. Демонстрантите обвиниха президента, че е "хвърлил страната в бедност" и скандираха "Долу Бъсеску".

 

Отново се стигна до насилие, като полицейските части за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите.

 

Някои от протестиращите започнаха да хвърлят по полицията камъни и бутилки на главния площад в румънската столица. Задържани са над 50 души.

 

Съединените щати призоваха румънските власти и протестиращите да проявят сдържаност и да не прибягват до насилие.

 

"Има страни в Европа и в света, където хората реагират на някои мерки за икономически ограничения, въведени от правителствата заради финансовата криза", каза говорителката на

Държавния департамент Виктория Нюланд. "Подкрепяме правото на хората по света да протестират и да изразяват мирно възгледите си. Но отправяме призив и към протестиращите, и към властите да се въздържат от насилие", каза тя пред журналисти.

 

Поредният протест в Букурещ бе организиран от основните опозиционни сили - Социалдемократическата партия (СДП) и Националната либерална партия (НЛП).

 

"Хората са разгневени, защото загубиха работата си, орязани бяха пенсиите им, чувстват се унизени", каза пред демонстрантите лидерът на Социалдемократическата партия Виктор Понта.

 

"Това, което ни обедини, е че викаме "Долу Бъсеску", но трябва да отидем по-нататък и да предложим решения за страната", добави той.

 

Демонстрацията бе свикана седмица след началото на широко протестно движение, предизвикано от принудителната оставка на основателя на румънската служба за

бърза помощ Раед Арафат, който влезе в конфликт с президента Траян Бъсеску в връзка с планираната реформа в здравеопазването.

 

Въпреки че д-р Арафат в понеделник бе върнат на работа, демонстрациите в Букурещ и десетина други градове продължават. Сега протестиращите искат оставка на правителството и предсрочни избори.

 

"Бъсеску ни докара до бедност, а неговата Демократично-либерална партия забогатя. Всички трябва да излезем на улицата и да протестираме", заяви за Франс прес 53- годишен държавен

служител.

 

"Тук сме, за да осъдим корупцията и некомпетентостта на управляващите", заяви безработен с дипломи на стоматолог и математик.

 

Хиляди хора демонстрираха и в други градове на Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани