Протестите в Румъния продължиха за шести пореден ден

Жертвите от трагедията в нощния клуб достигнаха 45

Протестите в Румъния продължиха за шести пореден ден

Протестите в Румъния продължиха в неделя за шести пореден ден в знак на протест срещу поголовната корупция в страната, довела до пожара в нощен клуб в столицата Букурещ миналата седмица, причинил смъртта на 45 души.

Четирима починаха в неделя в резултат на изгарянията и усложненията, получени след вдишване на токсичен дим. Сред тях бе и барабанистът на групата, която имаше концерт в клуба в нощта на трагедията.

На Университетския площад в Букурещ, който е най-активното място на протестите, снощи се събраха по-малко хора от предишните дни. Над 1000 протестиращи посрещнаха с освирквания и дюдюкания президента Клаус Йоханис, който бе обещал да отиде на площада и да чуе исканията на "улицата".

Охраната на президента едва се справи с тълпата, а държавният глава остана по-малко от половин час на площада.

"Видях бунт (на площада), но също и надежда, че нещата могат да се променят. Казах на хората да бъдат активни, казах им, че само заедно можем да направим Румъния страната, която искаме да бъде", посочи президентът на страницата си във Фейсбук, съобщава АП.

Над 1000 души се събраха на протест снощи в град Плоещ, над 500 - в Прахова, около 200 - в Брашов, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

Хората палеха свещи и се помолиха за жертвите на пожара. Няколко десетки излязоха на протест и в град Сибиу, където в продължение на 14 години кмет бе настоящият президент Клаус Йоханис.

От миналия вторник всяка вечер хиляди румънци излизат на протести с настояване за промени. Премиерът Виктор Понта подаде оставка в сряда, но това не потуши недоволството. Демонстрантите нямат явни лидери, а настояват за "пълна смяна на политическата класа, която е безразлична към нуждите на хората". Те искат предсрочни избори, борба с корупцията, повишаване на пенсиите и заплатите.

Президентът Йоханис определи за временно изпълняващ длъжността премиер Сорин Къмпяну - досегашен министър на образованието. Държавният глава проведе в четвъртък и петък консултации за определяне на нов премиер, в които за първи път включи представители на гражданското общество и на протестиращите. Тази седмица консултациите ще бъдат подновени, съобщиха румънските медии.

Правителството ще заседава извънредно днес, за да обсъди програмата за помощ на ранените при пожара и на техните семейства. Около 200 души пострадаха при инцидента.

Броят на пациентите, които са в тежко или критично състояние, надхвърля 30 души, съобщи снощи министърът на здравеопазването Николае Бъничою, цитиран от Аджерпрес.

Днес в Румъния ще пристигнат френски лекари, които ще помагат на румънските си колеги в лечението на пострадалите.

Десет ранени заминаха снощи със самолет на НАТО за лечение във Великобритания и Норвегия, предаде Аджерпрес.

През последните дни 21 пострадали при пожара бяха транспортирани за лечение в болници в Холандия, Австрия, Израел и Германия, съобщи министерството на здравеопазването. Сред тях е солистът на групата "Гудбай ту гравити" Андрей Галуц, който ще бъде опериран в Холандия. Неговото състояние е стабилно. Двамата китаристи на групата починаха миналата седмица от получените изгаряния.

Според свидетели и прокурори до пожара в нощния клуб се е стигнало след поредица от нарушения на правилата за безопасност.

Тримата шефове на нощния клуб са в ареста с обвинения в убийство по непредпазливост. Те са заплашени с 25 години затвор или доживотни присъди. Разследвани са също служители на общината, в която се намира клубът, както и собствениците на фирмата, която е инсталирала пиротехническите съоръжения в заведението. В края на миналата седмица бе задържан и Кристиан Попеску Пиедоне, кмет на района, където се намира клуб "Колектив", който подаде оставка в разгара на протестите. При разследването е установено, че Пиедоне е издал разрешение за работа на клуба въпреки факта, че не е имало одобрение от противопожарната служба, като с това е поставил на риск живота, здравето и сигурността на посетителите и персонала.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани