Протестите в Техеран "спрени", засилва се външният натиск срещу режима

Иранската полиция изглежда е спряла протестите в столицата Техеран, след дни на многохилядни демонстрации и размирици, съобщи ББС. Местни жители са съобщили, че градът е тих, но поддръжниците на Мир Хосейн Мусави призоваха за ден на траур за загиналите по време на протестите. Мехди Каруби също призова иранците да се молят в четвъртък за загиналите по време на протестите.

В същото време третият изгубил кандидат–президент на изборите Мохсен Разаи изтегли жалбата си срещу изборите.

След вота на 12 юни, на който с 63% от подадените гласове бе преизбран Махмуд Ахмадинеджад, опозицията провежда всекидневни протести в Техеран.

По официална информация досега най-малко 15 души са загинали при сблъсъци по време на демонстрациите, а стотици са арестувани. Според други данни броят на загиналите е достигнал 150.

Американският президент Барак Обама осъди "несправедливото" насилие срещу протестиращите. Коментарът му бе направен, след като Великобритания изгони двама иранските дипломати в отговор на аналогично действие на Техеран.

Иранските власти обвиняват Великобритания и САЩ, че се опитват да дестабилизират страната, нещо което те отричат.

Във вторник Обама отправи най-острите си досега критики за действията на Техеран срещу протестиращите.

"САЩ и международната общност са ужасени и възмутени от заплахите, побоите и арестите от последните няколко дни. Силно осъждам тези несправедливи действия и споделям скръбта на американския народ за всеки изгубен невинен човешки живот”, заяви Обама.

Междувременно четирима футболисти бяха изтеглени от националния отбор на Иран, след като по време на квалификационна среща за Световното първенство в ЮАР срещу Южна Корея носеха зелени ленти в подкрепа на загубилия президентските избори Мир Хосейн Мусави.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?