Протестите в Турция са се отразили негативно на туризма

През юни, който е един от силните месеци за туризма, в Истанбул са били отменени над 50 на сто от резервациите на чуждестранните туристи. Очакванията бяха за 25 процента ръст в сравнение с миналата година, но това не бе постигнато. Само два процента повече туристи са посетили Истанбул през юни в сравнение със същия период на миналата година. Отменени са доста резервации и за юли и август, съобщава БТА в петък.

Председателят на Дружеството на турските хотелиери, бизнесмени и инвеститори Тимур Байъндър каза, че протестите за парка Гези са главната причина за намаляването на броя на туристите, посещаващи традиционно през този сезон Истанбул и Турция.

Особено много резервации бяха отменени в хотелите около площад Таксим и парка Гези. Заетостта на местата в хотелите в този район падна под 50 на сто, допълни той.

Има и отлив в броя на българските туристи. По думите на специалистката Мелике Гювен, която работи с български туристи, през юни са били отменени около 70 на сто от резервациите от България. Намаление има и в резервациите в курортите в Анталия, Мармарис, Кушадасъ, които са традиционни места за почивка на български граждани в Турция, твърдят  туроператорите. Според тях обаче причината за отлива на българските туристи не са само протестите за парка Гези, но и протестите в България от месец насам.

"Отначало да, протестите за парка Гези изплашиха българските туристи и бяха отменени доста от резервациите за Истанбул. Впоследствие обаче, след като стихнаха протестите в Истанбул, се разразиха протестите в България и през този период доста групи отмениха резервациите си. Сега започнаха да идват някои групи, но като цяло сезонът засега върви слабо. Очакваме през август и септември да има известно активизиране, през септември има празнични дни в България", казва Мелике Гювен.

Турските туроператори сега се надяват туристическият сезон да се съживи след края на месеца на постите Рамазан, по време на деветдневната ваканция  от 8 до 17 август.

Ако всичко върви добре и няма отмяна на досегашните резеврации, се надяваме, че може да постигнем целта за посещение на 10 милиона туристи в Истанбул, коментира Тимур Байъндър.

Според ръкодителя на турските туроператорски агенции и фирми ТУРСАБ, Башаран Улусой, през 2013 г. се очаква около 33 милиона туристи да посетят Турция, а приходите от туризма да бъдат около 31,5 млрд..долара. 72,5 на сто от приходите в туризма през първото шестмесечие са от чуждестранни туристи и от турски граждани, които живеят извън страната.

През първите пет месеца на 2013 г. Турция са посетили най-много туристи от Германия, следват тези от Русия, Грузия, България и Великобритания.

Приходите от турския туризъм през миналата 2012 година представляват 19,2 на сто от приходите от износа и покриват 34,9 процента от дефицита във външната търговия, допълва Башаран Улусай.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?