Протестите в защита на Пирин не стихват

Сн. БГНЕС

Стотици граждани се събраха за пореден път в центъра на София в знак на протест в защита на Пирин и против решението на правителството да разреши изграждането на нови ски съоръжения в националния парк. Поредната демонстрация започна в 16 часа пред сградата на Министерския съвет.

От там протестиращите тръгнаха по бул. "Цар Освободител", за да стигнат до пл. "Народно събрание". Заради демонстрацията им движението в центъра на столицата беше затруднено.
Протести имаше и в други градове в страната. Демонстрациите на недоволство ще продължат и през следващата седмица.

Протестите срещу решението на правителството започнаха през миналата година, а последната демонстрация беше на 11 януари, когато беше и официалното откриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Към момента няма индикации, че правителството смята да ревизира решението си за промяна на плана за управление на парк "Пирин", което позволява изграждането на нови ски съоръжения.

Паралелно с протестите на граждани в София и други големи градове в страната срещу това действие на кабинета, местната власт в Банско организира контрапротести. Те обикновено са в района на Банско и Симитли, но последната акция, също на 11 януари, беше в София. Тя беше предвождана от двамата вицепремиери и лидери на "Обединените патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България