Протестите в защита на Пирин продължават

Стотици недоволни се събраха в центъра на София, демонстрации ще има и по време на европредседателството

Протестите в защита на Пирин продължават

За втора поредна вечер решението на правителството да разреши изграждане на нови ски съоръжения в националния парк "Пирин" изкара стотици недоволни граждани на протест в центъра на София. Демонстрацията започна в 18:30 часа на площад "Патриарх Евтимий", където недоволните блокираха за кратко кръстовището и спряха движението в района.

От там хората се отправиха към Орлов мост. Движението в района беше спряно към 19:30 часа.

Природозащитните организации, които стоят зад демонстрациите, обявиха, че те ще продължат и след Нова година, когато България става председател на Съвета на ЕС.

Организациите за опазване на околната среда смятат, че решението на правителството за разрешаване на строежа на нови ски писти и съоръжения в Пирин ще доведе до унищожаване на части от защитената територия и ще бъдат изсечени вековни гори. Според природозащитниците кабинетът разрешава строителство в 48% от територията на парка при положение, че до момента такова има само в 0.6% от нея. Те се заканиха да атакуват в съда правителственото решение за промяна на плана.

Междувременно в съда в момента е новият пан за управление на парк "Пирин", който беше разработен заради изтичането на променения в четвъртък от кабинета документ.

Министерско успокоение

"В рамките на парка всякакво строителство е забранено и никога не е било разрешавано. Тези, които протестират срещу строителството на хотели в Банско, може спокойно да се приберат вкъщи и да празнуват", опита се да потуши протестите министърът на околната среда Нено Димов в петък. Резултат обаче нямаше.

Всички инвестиционни намерения в Пирин ще минат през екооценка, оценка за съвместимост и всички процедури, заложени в екологичното законодателство, обясни той пред Нова телевизия. Природозащитниците обаче се съмняват в начина, по който министерството на околната среда одобрява екооценките.
Министърът отново повтори тезата на кабинета, че решението дава възможност за развитие на ски туризма и спорта, а не разрешава автоматично нови писти и лифтове в защитената територия. Според него по казуса няма как да се стигне до консенсус и "всички да са доволни".

Димов каза, че ски зоната заема около 2% от територията на парк "Пирин". От думите му стана ясно, че разрешение за втори кабинков лифт към пистите над Банско може да има след около година, при положение, че актовете по процедурата минат и през съда. Изграждането на втори лифт заради недостатъчния капацитет на настоящия е основният повод за промяната в плана за управление на парк "Пирин". Под същия претекст предстои и промяна в концесионния договор между държавата и фирмата "Юлен".

Очаква се правителството да вземе решение за това в началото на следващата година, когато трябва да влезе в сила и новият Закон за концесиите. В него се предвижда "прецизиране“ на концесионната площ, което според природозащитните организации ще доведе до нейното увеличаване. Освен това трябва да бъде увеличена и концесионната такса, която "Юлен" плаща на държавата.

Димов обясни още, че друг инвеститор освен концесионера на ски зоната трудно ще може да се възползва от разрешението за изграждане на ски съоръжения, тъй като "Юлен" има право да ползва територията в парк, който е изцяло държавна собственост.

Опитите на Димов да успокои обществото, че парк „Пирин“ няма да бъде унищожен, ще продължат и в събота, когато министърът ще даде пресконференция в Банско заедно с кмета Георги Икономов. След Нова година пък Димов ще отговаря на въпроси по казуса във фейсбук.

Лифтът – претекст за ново застрояване

"В четвъртък министрите излъгаха, че са взели решение за втори лифт над Банско. Те взеха решение за строителство на още ски писти в нарушение на законодателството и това ще доведе до наказателни процедури от страна на Европейската комисия", коментира Андрей Ковачев от партия "Зелените" пред бТВ.

Ковачев припомни, че в писмо до екокоалицията "За да остане природа в България" от генералната дирекция "Околна среда" на ЕК са заявили, че промяната в плана за управление на парк "Пирин" трябва да мине през екооценка противно на мнението на еврокомисаря по регионалното развитие Корина Крецу, която в четвъртък приветства решението на правителството. Крецу е на почивка в Банско, а в ресора ѝ не влиза околната среда.

По-късно пред бТВ министър Димов обясни, че екооценка за промените в плана не трябвало да се прави, тъй като те не били конкретни.

Ковачев припомни, че промените в плана за управление разрешават строителство на спортни съоръжения в горските територии на Пирин, където има вековни дървета, а освен това от там идва и водата за нуждите на околните населени места.

Според него жителите на Банско и региона неправилно протестират срещу действията на природозащитниците, които според местните спират изграждането на втори лифт. Той коментира, че предложение за такова съоръжение може да дойде от екоминистерството или от община Банско, но години наред те не са предприели нищо. "Отклонява се вниманието на хората и те биват залъгвани. В това решение няма предложение за решаване на проблема с опашките", коментира Ковачев. Според него лифт може да бъде направен и без да се разширяват зоните за ново строителство в парк "Пирин", но проблемът с недостатъчния капацитет на действащото съоръжение се използва като претекст за изграждане на още писти и за допълнително застрояване на Банско.

Голяма радост в Банско

На противоположното мнение е кметът на общината Георги Икономов. Пред бТВ той обяви, че общият устройствен план на общината не дава възможност за допълнително застрояване. Икономов добави, че в града решението на правителството било посрещнато с голяма радост и благодари на премиера Бойко Борисов за това.

Икономов за пореден път обвини природозащитните организации, че саботират развитието на България и че не се занимават с реалните екологични проблеми като унищожаването на природата в цялата страна или замърсяването на въздуха.

Споделяне

Още по темата

Още от България