"Галъп":

Протестите вдигнаха рейтинга на "Атака" и другите националисти

Доверието към всички останали партии малко или много намалява

Протестите вдигнаха рейтинга на "Атака" и другите националисти

Протестите в страната са върнали шансовете на „Атака” да влезе в следващия парламент, като за месец-два рейтингът на партията нараства 4 пъти. Същевременно голям спад регистрира партията на Меглена Кунева "България на гражданите". Това показват данните от изследване на "Галъп", публикувано в неделния брой на в. "Преса". Допитването е направено след оставката на правителството на ГЕРБ между 7 и 12 март сред 1013 души чрез пряко интервю по домовете.

Ако изборите бяха днес, партията на Волен Сидеров щеше да събере 5% при 1.2 на сто през февруари преди протестите.

При 4,8 на сто преди месец "България на гражданите" събира 3 на сто доверие и е на границата за влизане в парламента.

Начело е ГЕРБ с 1 процент преднина пред БСП. Преди месец двете партии бяха с изравнени сили. Общо двете партии в момента привличат над две трети от активните гласоподаватели и ако тази тенденция се запази, те ще имат над 70% от местата в бъдещия парламент, се казва в изследването.

Влиянието им обаче спада за сметка на дела на избирателите, които декларират, че няма да гласуват. Този дял е 42.1 на сто при 37.6% преди месец.

Трета политическа сила в проучването е ДПС с 5.2%. При движението също е отчетен спад от 2 на сто.

Показателно е и, че след партията на Кунева, която е четвърта, следват пак националистически формации – близкият до телевизия "Скат" Национален фронт за спасение на България с 1.5% спрямо 0.9 на сто преди месец по-рано и ВМРО с 0.9 на сто при 0.4 през февруари.

Следват РЗС, ДСБ и СДС с 0.7 - 0.8% подкрепа.

"Бързата оставка на Борисов изненада мнозинството гласоподаватели и те все още търсят интерпретация на този внезапен за тях акт, независимо че 58% го одобряват", се посочва в изследването.

Двама от всеки петима гласоподаватели биха искали да се появи нова значима партия на протестиращите, като един от всеки пет декларира готовност да гласува за нея.

Оценките за поведението и действията на президента Росен Плевнелиев в създалата се ситуация са преобладаващо положителни – 55%, но по отношение на личния му рейтинг мнението е раздвоено.

При политиците продължава да води еврокомисарят Кристалина Георгиева с 50%, следвана от Плевнелиев с 44 на сто и столичният кмет Йорданка Фандъкова - 39 процента.

Следват Георги Първанов с подкрепа 34 на сто спрямо 33 месец по-рано и бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова с 30% при процент по-малко през февруари.

Докато преди месец Бойко Борисов и Сергей Станишев са били с равно доверие- 29 на сто, през март лидерът на ГЕРБ събира 28%, а председателят на БСП - 25 процентни пункта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?