Стотици хиляди се събраха на демонстрации срещу статуквото навръх Трети март

Протестите залитат към гражданско неподчинение

Палатков лагер пред парламента ще следи работата на депутатите

След като в деня на националния празник на България стотици хиляди от десетки градове в страната се събраха на най-масовите и най-продължителни протести от началото на хорското недоволство стана ясно, че демонстрациите вървят към гражданско неподчинение.

 

Митингите в София стигнаха до решението от понеделник да вдигнат палатков лагер пред Народното събрание, за да “приеме парламентът всичко това, което не направи през последните три години”. За идната събота е насрочена национална протестна конференция в София, на която да се формулират конкретни промени в Изборния кодекс за повече правомощия на гражданите, а варненци обявиха гражданско неподчинение под формата на неплащане на сметките за ток.

 

Поредните митинги идват в очакване президентът Росен Плевнелиев да връчи на 5 март третия мандат за съставяне на правителство от ДПС, които обаче заявиха, че ще го върнат както и останалите преди тях – ГЕРБ и БСП. Седмица по-късно държавният глава трябва да обяви назначения от него служебен кабинет.

 

Според различни оценки в неделя в столицата протестираха между 20 и 30 хиляди, докато във Варна се събраха близо 50 хиляди души. В останалите по-големи градове в страната като Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Шумен, Хасково, Плевен и др. се събраха средно между 2 и 3-4 хиляди недоволни от политическата система и бедността в страната.

 

Най-масовите протести навръх празника

 

Така за пръв път 135-ата годишнина от Освобождението на България бе отбелязана на Трети март с протестно-празнични шествия и блокади в центъра на София и главни пътища и в почти всички по-големи градове в страната. Хиляди българи поискаха промяна на статуквото в държавата, на политическия модел, освобождение от партийните и енергийните монополи и изразиха надежди за по-добро бъдеще.

 

Още в предобедните часове в неделя в различните градове започнаха да се стичат хора с национални и празнични знамена, цветя и плакати, които правеха връзка между Освобождението на България преди 135 години и сегашното премахване на статуквото и искане за политическа и социална промяна.

 

Демонстрациите по време на националния празних бяха и своеобразен връх на продължаващите 22-и ден протести в страната срещу компрометираните политици.

 

Няколко лъча от протестиращи потеглиха в 11.00 часа в София като за разлика от предишните демонстрации с викове, този път шествието е спокойно и с празнично настроение. Това обаче не попречи на демонстрантите по време на няколкочасовите обиколки в центъра на София да блокират Орлов мост, булевард “Евлоги Георгиев“, както и пъпа на столицата при паметника на Патриарх Евтимий и Съдебната палата.

 

По-късно всички протестиращи в столицата се събраха пред парламента. Те бяха призовани да присъстват и на вечерната официална церемония по повод националния празника, за да ги видят отново политиците и да чуят техните искания.

 

Лозунги "Това е протест-бунт за нова България" и "Освобождението от българското робство е днес" издигнаха протестиращите, тръгнали от Орлов мост. Те положиха цветя пред Паметника на Незнайния войн и раздаваха цветя на минувачите. После шествието освирка сградата на Министерския съвет. Множеството отдаде почест на Васил Левски пред паметника му.

 

Свобода от монополите и външни интереси

 

"Днес отново се борим за свобода, свобода от монополите, от външните интереси, липса на достъп до управлението, което също е един вид монопол. Не искаме подмяна, искаме промяна”, скандираха протестиращите. Те заявиха, че правителството е разрушило България до основи и само гражданите могат да я построят отново.

 

Хората са обединени от идеята да отпразнуват националния празник, но и отново ясно да заявят своите искания и недоволство от монополите и политическата обстановка в страната.

 

Периодично се скандира "оставка" и "мафия", чуват се освирквания. Част от хората в протеста скандират "България". Викове “Българи, юнаци“ отново белязаха шествията. На тях се развяваха много национални знамена и бяха издигнати портрети на Васил Левски.

 

От сградата на Министерството на икономиката тръгна вторият лъч, който по бул. "Цар Освободител" стигна до президентството и оттам потегли към парламента. Сред лозунгите, издигнати на протеста са "Банките - кръвопийци", "Ние сме народът, недейте да взимате решение вместо нас". Издигнаха се и искания за мажоритарни избори.

 

Църквата “Света Неделя" бе началната точка на националистическия лъч от празнично-протестното шествие. Той бе поведен от представители на ВМРО, хора в традиционни български носии, тъпани и гайди. Шествието бе белязано от български трибагреници, символично обърнати на обратно като на война.

 

На националния празник ние започваме поход срещу властта на прехода, заяви заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Според него властта е ненационална, безотговорна, безидейна и корумпирана, а българите са изоставени да се лутат по улиците между изпразнените от съдържание и смисъл институции. Разбиването на монополите трябва да започне с разбиването на най-големия такъв - монополът на политическата класа на прехода, монополът върху властта, смятат от ВМРО, която заедно с “Атака“ единствени от партиите се включиха в протестите.

 

Палатков лагер пред парламента

 

Участниците в шествията се заканиха да се съберат в сряда пред парламента и да останат там, докато не получат исканите промени. Сред тях са промяна в Изборния кодекс, за да може гражданите да участват пряко в избора, свикване на Велико народно събрание и налагане на мораториум върху делата на банките. Чуха се искания и съдиите и висшите магистрати да се избират директно от народа.

 

Празнично-протестни демонстрации има в повечето градове в страната. Българите зад граница също заявиха своята съпричастност с протестите и обявиха, че ще се съберат пред посолствата ни в чужбина.

 

На площада пред Централна поща в Пловдив се събраха около 2000 души със знамена. Част от тях се изкачиха на хълма Бунарджика и се преклониха пред паметника на руския император Александър Втори в рамките на тържествената церемония за празника.

 

Десетки хиляди варненци излязоха пред общината с плакати "И ние ще ви дръпнем шалтера”, "Монополи – робовладелци”, "Долу мафията”, както и плакат с лика на кмета на Варна Кирил Йорданов "Внимание – дупка”. Варненското шествие бе ескортирано от рокери по пътя си от общината до паметника на Апостола на свободата. Демонстрантите си пожелаха Трети март да стане символ не само на Освобождението, но и на една по-чиста република.

 

Блокади на пътища

 

Стотина протестиращи млади хора от Враца блокираха за кратко главен път Е-79 и създадоха затруднения за движението по него на изхода от града, също толкова хора от Хасково пък спряха движението по международния път за Турция край града, след като се включиха в тържеството за Освобождението, предаде БТА.

 

Във Враца групата се отделила от основния протестен митинг срещу високите сметки и монополи, тръгнал от общината. Водена от националния флаг групата стига до бившото химическо предприятие "Химко", където полицията се намесва и допуска блокада само на едната пътна лента. След възгласи "Много сме - силни сме", "Всеки ден ще е така – до победата", протестиращите са освободили движението и се разотишли. Участниците във Врачанския протест за пръв път издигат и плакат "Народът не преговаря".

 

Повече от хиляда шуменци протестираха в неделя срещу монополите и ниския жизнен стандарт. Те се събраха около Паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал". Там голяма част от недоволните се включиха в честването на националния празник на страната.Демонстрантите традиционно носеха плакати срещу електроразпределителното дружество “Енерго-Про“, в добавка се виждаха и надписи "Банките в България - мародери на народа" и "Банките в България - модерната законна престъпност". С патриотични песни и скандирания "Българи юнаци" шествието тръгна по централната градска улица в посока кръговото движение на Руски паметник, където се извиха хора.

 

Пред електророзпределителното дружество протестиращите шуменци почетоха на колене и с минута мълчания тримата българи, които се самозапалиха в различни градове на страната в знак на протест. На митинга бе привикан по телефона и кметът на Красимир Костов, който след като отговаря на въпроси на гражданите за управлението на Шумен бе освиркан и изпратен с викове "Мафия". Цветя бяха поднесени пред всички паметници в града.

 

Празнично-протестни шествия се състояха и в много други градове в страната.

Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?