"Протестна мрежа" алармира за явни опити за задушаване на свободното слово

По повод последните телевизионни участия на председателите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, изразяваме острото несъгласие с неприкритите опити за задушаване на свободното слово в ефира. Това се казва в декларация на "Протестна мрежа"  – организация, съставена от администраторите и членовете на някои от водещите групи в социалните мрежи, които активно съдействат на обществото да изрази недоволството си срещу властта на олигархията и конкретно срещу правителството "Орешарски”.

"Назидателното отношение на политици с власт, каквито са господата Станишев и Местан, е недвусмислен опит за сплашване и създаване на атмосфера на страх и зависимост в медиите. Тези опити идват след писмото на председателя на Народното събрание Михаил Миков, в което обвини медиите, че увеличават напрежението с начина, по който отразяват протестите, продължава декларацията".

При гостуването си в сутрешния блок на бТВ в сряда лидерът на ДПС Лютви Местан Местан разкритикува водещите, че са го подвели, тъй като продължавали да го питат само за Делян Пеевски, а не по други теми. С назидателен тон той разкритикува журналистите, че "не прави чест на медия като вашата да употребява такава стилистика", "не умеете да задавате достатъчно ясно въпроси", "тази сутрин ми дадохте повод още веднъж да ви помоля наистина да бъдем малко по-предпазливи с езика си, освен ако не сме преднамерени".

Изразявайки недоволството си от "граматически конструкт" на единия от новите водещи на сутрешния блок, Местан напомни, че премиерът Орешарски е дал интервюто си пред друг екип, визирайки индиректно изненадващото напускане на Ани Цолова и Виктор Николаев. Из социалните мрежи вървят коментари, че двамата са били принудени да напуснат заради "неудобни" въпроси към премиера Орешарски при гостуването му през юни.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който участва в сутрешния блок на същата медия в понеделник, пък намекна, че не е като "един друг премиер, който се обажда след предаване"..., визирайки престоя на Бойко Борисов начело на изпълнителната власт, но в същото време напомняйки, че водещите трябва да се съобразяват.

"Поведението на управляващите е продължение на политиката на техните предшественици, когато властта демонстративно попита медиите дали самата тя им оказва натиск", се казва в декларацията на "Протестна мрежа", напомняйки изказване на Борисов преди няколко седмици, когато пред журналисти изрази безкрайното си учудване, че го обвиняват за натиск над медиите и попита дали някой може да каже обратното.

"Протестна мрежа" изразява своята безусловна подкрепа за всички журналисти, които изпълняват добросъвестно задълженията си, спазват етичните правила в професията и уважават фактите, независимо от позициите, които защитават. Ние ще реагираме на всеки опит за потъпкване на свободата на словото, която е гарантирана от Конституцията на Република България", казват от групата.

От "Протестна мрежа отново задават въпроса, на който политическите сили в управляващата коалиция мълчат упорито или дават уклончиви отговори:

"Кой посочи Пеевски за председател на ДАНС? Свободните медии не трябва да спират да задават този въпрос".

"Противоречивите изказвания на управляващите само затвърждават убеждението ни, че България се управлява от задкулисието. Дори и след 90 дни на протести този факт не се е променил. Оставка и незабавни избори", завършва декларацията "Протестна мрежа".

Споделяне

Още от България