Протестна мрежа: Г-н Василев, вие банкер или политик сте?

Протестна мрежа: Г-н Василев, вие банкер или политик сте?

Активистите на "Протестна мрежа", срещу които банкерът Цветан Василев подаде сигнал за набедяване в прокуратурата, отговориха в петък на отправени от него твърдения по техен адрес.

"Най-адекватното поведение в момента е да бъде оставено българското правосъдие да си свърши работата. Вашите внушения и очаквания към прокуратурата, граничещи с натиск, не подобават на уважавана финансова институция, а напомнят на силова групировка, която успява в бизнеса чрез всяване на страх. Ние не се страхуваме", гласи тяхно открито писмо към мажоритарния собственик на КТБ. Обръщението им е публикувано във вестник „24 часа“ под формата „Право на отговор“.

"Вярваме, че във всички институции, които вече извършват проверка по внесения от нас сигнал, работят почтени и смели хора, които не се поддават на такива груби форми на натиск", казват още те.

Поводът - след сигнала на Василев за набедяване, в. "24 часа" публикува на почти цяла страница интервю без автор с члена на надзорния съвет на банката на Василев - Корпоративна търговска банка, Любомир Денев, с коментари по техен адрес.

В него Денев коментира по-ранния техен сигнал до прокуратурата, в който  „Протестна мрежа“ поиска разследване, което да установи дали Василев, депутатът от ДПС Делян Пеевски и свързаният с тях бивш телевизионен водещ, а сега политик Николай Бареков са част от престъпна група.

Публикуваме пълният текст на писмото на „Протестна мрежа“:

"Г-н "Най-богат българин",

Обръщаме се към Вас лично, а не към назначения от Вас - като основен контролиращ акционер на КТБ - член на Надзорния ви съвет адвокат Любомир Денев. Неговото интервю от 11 март 2014 г. във вестник "24 часа", неподписано от журналист, без съмнение е Вашият глас. Нека си говорим директно.

Това право на отговор е нашият глас, на гражданите подписали сигнала до Главния прокурор на България. Подкрепят ни и достатъчно други свободни хора, които ни дават сили да продължим напред.

Ето какво заявяваме ние в отговор:

Клеветата за набедяване също е престъпление.

Причината за вашия сигнал за "набедяване" е пределно ясна - да се покаже сила и да се смачка всякаква подобна гражданска инициатива - сега или в бъдеще. Вие много добре знаете, че това е юридически несъстоятелно, защото самият Наказателен кодекс (чл.204) задължава гражданите да съдействат на органите на прокуратурата. Истинската цел на този контрасигнал е ясна - ние и всеки български гражданин, който реши да се обърне към прокуратурата, да бъде респектиран от адвокатите на вашата банка, зад която стоят милиарди левове, стотици свързани бизнеси и неясни политически покровители.

Медийни гилотини? Вие ли сте тяхната жертва, г-н Василев?

От девет месеца насам, върху протестиращите граждани на България се стоварват медийни гилотини - осъществява се мощна манипулативна информационна и пропагандна кампания. Новините, свързани с гражданските протести срещу мафията и олигархията, в огромна част от медиите на един успял млад мъж на 33 години, се отразяват с пълно или частично изкривяване на фактите, в синхрон с опорните точки на ПР-центъра на управляващите и във видимо неспазване на етичните правила на българските медии. Тази кампания е реалното потвърждение, че в сегашната управляваща коалиция има скрити партньори (може би трябва да ги наречем "съдружници") на медийния фронт. Част от тях Вие познавате много добре. Наричали сте ги "приятелски медии".

Занимавате ли се с политика, г-н Василев?

Нашата позиция по сигнала до Главния прокурор беше ясно обяснена. Ние предадохме данни и факти, които пораждат достатъчно съмнения за възможни нарушения на законите, за да ги предадем на правосъдието. То има думата отсега нататък. Вашето изказване пред една онлайн агенция, известна с това че през нея говорите Вие (и Делян Пеевски, когато вторият има какво да каже) и с това че не отговаря на нашите обаждания с искане за право на отговор, е като на политик от управляващото мнозинство, а не като на банкер и финансист. Каква е истинската причина за това ще оставим на преценката на независимите читатели и зрители.

Ние само искаме да попитаме – с какво сигналът, включващ и Вас, застрашава властта? Можете ли да изброите поименно нашите "кукловоди", както Вие ги наричате? Кои са тези "кукловоди", които искат да се върнат на власт, "на всяка цена", както твърдите? Как сигналът, включващ и Вас, ще върне когото и да било на власт?

Питаме Ви пак, Вие банкер или политик сте?

Най-адекватното поведение в момента е да бъде оставено българското правосъдие да си свърши работата. Вашите внушения и очаквания към прокуратурата, граничещи с натиск, не подобават на уважавана финансова институция, а напомнят на силова групировка, която успява в бизнеса чрез всяване на страх.

Ние не се страхуваме.

Вярваме, че във всички институции, които вече извършват проверка по внесения от нас сигнал, работят почтени и смели хора, които не се поддават на такива груби форми на натиск.

Антоанета Цонева 
Асен Генов 
Николай Стайков 
Христо Иванов 
Емил Коен 
Ивет Добромирова 
Антони де ла Реа 
Иво Божков 
Теодор Михайлов 
Ясен Атанасов 
Михаил-Ернесто Михайлов 
Владимир Руменов 
Георги Илиев

Споделяне

Още от България