"Протестна мрежа" иска оставката на финансовия министър

"Протестна мрежа" иска оставката на финансовия министър

"Протестна мрежа" поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради промяната на пенсионния модел, както и за иницииране на публично и експертно обсъждане по темата.

Миналия петък пред сградата на Народното събрание се събраха протестиращи със същото искане заради поправките, според които пенсионни осигуровки от частните фондове ще бъдат пренасочвани към НОИ.

"Недопустимо е вземането на управленски решения по формулата "един неделен следобед", се казва в разпратена до медиите позиция на "Протестна мрежа" относно гласуваните промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. "Протестна мрежа" не е съгласна и с начина на провеждане на пенсионната реформа и изисква прозрачност и обществен диалог.

Организацията припомня на кабинета, че в програмата му за управление е записано, че ще води "политика на прозрачност“ и ще има „задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове“.

"Подобни действия на приемане на важни законови промени при незачитане на базисни принципи са напълно недопустими. Настояваме за незабавната оставка на министър Горанов и заявяваме, че пренебрегването на гражданския интерес ще доведе до ескалация на натиска върху правителството и ще разруши напълно минималното гласувано му доверие", се казва в позицията на "Протестна мрежа".

Организацията очаква кабинетът да приеме оставката на Владислав Горанов, да се оттеглят приетите законодателни промени до намиране на "приемливо и обществено консенсусно решение". Ако това не се случи ще бъде поискана оставката на цялото правителство, предупреждават от "Протестна мрежа".

Споделяне

Още от България