"Протестна мрежа" иска проверка на секретния допуск на Пеевски

Повод са признанията на Цветан Василев, че кадърът на ДПС има собственост в "Булгартабак"

"Протестна мрежа" иска проверка на секретния допуск на Пеевски

Службите да направят проверка на процедурата, по която бившият депутат от ДПС Делян Пеевски се сдоби м.г. с допуск до класифицирана информация във връзка със злополучния му избор за шеф на ДАНС.

За това настояват 11 активисти от "Протестна мрежа", които в петък изпратиха писмо до правосъдния министър и силов вицепремиер Христо Иванов.

Те отправят това искане заради "липсата на напредък по същата част на сигнала, подаден на 25 февруари до главния прокурор Сотир Цацаров, както и нови факти и данни, станали публично достояние от подаването на сигнала досега".

Както е известно, "Протестна мрежа" подадоха сигнал срещу Пеевски, срещу мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и бившия журналист и настоящ лидер на ББЦ и евродепутат Николай Бареков. Засега обаче действията на прокуратурата се съсредоточават единствено върху Василев.

"Молим също така да бъде проверено дали лицето (Пеевски – бел.ред.) продължава да има достъп до класифицирана информация и на какво ниво, с оглед на появяващите се нови факти и обстоятелства, които увеличават съмненията в законосъобразността на извършената през юни 2013 година процедура", се казва в писмото.

Като ново обстоятелство са опосочени признанията на Цветан Василев за това, че Пеевски участва в собствеността на "Булгартабак холдинг", "което, ако е вярно, означава, че в краткия си престой в ДАНС той е имал достъп до информация за разработки за трафик на акцизни стоки, по които агенцията активно комуникира със свои партньори от службите на ЕС и НАТО".

Като други неизвестни досега факти в писмото се посочват "информациите за данъчни задължения на членове на семейството на Пеевски, което поражда въпроси за пълнотата и задълбочеността на данъчната проверка, извършена в рамките на проведената процедура за допуск до класифицирана информация".

Става въпрос за задълженията от около 300 000 лева, които фирми на Пеевски и майка му Ирена Кръстева платиха на НАП през август, след като първоначално отричаха назначената им данъчна ревизия да ги е установявала. Информацията обаче бе потвърдена от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

"С оглед на факта, че самата процедура от юни 2013 г. е извършена за едва четири работни дни, в писмото се настоява за бърз и задълбочен отговор от министерството и ресорните ведомства – ДАНС и ДКСИ", съобщават още от "Протестна мрежа".

Кратката продължителност на проучването за надеждност на Пеевски действително бе потвърдена от Софийския районен съд в края на юни м.г., с което се потвърдиха съмненията, че назначението е било предварително подготвено и стиковано. Тогава стана ясно, че Пеевски е подал заявление, след което е получил свидетелство за съдимост на 5 юни м.г. Документът е задължителен, за да стартира процедурата по издаване на допуск до секретна информация, което се бе случило едва 6 дни по-късно – на 11 юни м.г.

Това означава, че експертите от ДАНС, които е трябвало да извършат детайлното проучване за надеждност на Пеевски, семейството и приближения му кръг, са успели да се справят с всички дейности, включващи дори и проверка на охраната му, за 4 работни дни (8 и 9 юни се падаха събота и неделя – бел. ред.).

Споделяне

Още по темата

Още от България