"Протестна мрежа" към студентите : Заедно да отбележим началото на академичната година

Студентите да се присъединят към антиправителствените протести в деня на откриването на академичната година в Софийския университет, призоваха от инициативата "Протестна мрежа". На същия ден, 1 октомври, кампанията ДАНСwithme навършва 110 дни.

"По цял свят студентската общност е онзи естествен коректив, чувствителен индикатор на дефицита на справедливост. Студентите винаги реагират срещу порочното управление и генерират обществена промяна", пишат във Фейсбук от "Протестна мрежа" и напомнят, че именно студентите бяха движещата сила, довела до оставките на Петър Младенов и правителството Андрей Луканов през 1990. Отново студенти бяха в основата на протестите, свалили Жан Виденов през 1997 година.

Студентите да не забравят, че в последните години не са били зачитани като важен фактор в обществото от всички правителства. "Качеството на образованието постоянно се влошава, докато политиците получават своя желан некомпетентен и лесен за манипулиране електорат", пишат от "Протестна мрежа".

От социалната инициатива припомнят също, че това е първият кабинет в 125-годишната история на Алма Матер, чийто образователен министър дори не е поздравил академичната общност в деня на годишнината от основаването на университета – 27 септември.

В призива се припомня и опитът на княз Фердинанд да закрие Алма Матер, след като през 1907 година е бил освиркан от негови студенти. Академиците обаче не приемат това решение за легитимно и на практика университетът продължава да работи цяла година, преди да бъде отменена заповедта за затварянето му.

По-късно в историята ни в Софийския университет се оформят няколко групи сред студентите в съзвучие с влиятелните по това време политически и обществени доктрини.

Споделяне

Още от България