"Протестна мрежа": Моделът КОЙ още е на власт

"Протестна мрежа": Моделът КОЙ още е на власт

"Отказът от реални действия и опитът да бъдат реабилитирани част от виновните за най-срамния период в най-новата ни история са доказателство за зависимостта на новото правителство и принадлежността му към модела КОЙ", се казва в оценката на "Протестна мрежа" за първи 100 дни на правителството.

"След 100 дни на правителство на компромиса България продължава да е в плен на същите зависимости, които на 14 юни 2013 ескалираха до пълна гражданска непоносимост и изведоха гражданското общество на 404 дни протест", заявява неформалната организация, която се създаде по време на протестите срещу кабинета "Орешарски".

"Протестна мрежа" допълва, че в България все още функционират "пленени регулатори, които не могат да наложат закона", медии с неясна собственост, които се използват като бухалки, както и тежко зависима от политиците съдебна система. Допълва се, че службите са парализирани от престъпни мрежи с висока политическа протекция, а самите политически партии функционират като корпорации.

"Днес ние казваме: моделът КОЙ е отново на власт. Шефът на ДАНС - Писанчев, главният секретар на МВР - Лазаров, шефът на ДАТО - Китов, председателката на СГС - Янева, шефът на БНБ - Искров, шефът на КФН - Мавродиев, със своите действия и бездействие са доказали, че нямат място в управлението на държавни институции", се казва в декларацията.

Според "Протестна мрежа" тези фигури "със своите действия и бездействия" не са защитили закона и са ощетили държавата и обществения интерес.

"Фактът, че те продължават да заемат тези постове и че премиерът открито признава, че се страхува да поиска оставките на отговорните за безобразията в сектора "Сигурност", оставя нашата държава в плен на същите тези зависимости, които ни изведоха на улицата на 14 юни 2013", казва "Протестна мрежа" в своята декларация.

Организацията допълва, че управляващите не провеждат реални реформи, както и няма ясна заявка за демонтирането на модела КОЙ.

"Няма реални действия за изтръгване на държавата от ръцете на корпоративно-политическата мафия, която гарантира своя властови комфорт именно чрез лостовете на сектора за сигурност", смятат от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?