Атакувайки формалните мотиви на прокурор Боряна Бецова

"Протестна мрежа" обжалва отказа на прокуратурата да разследва Пеевски

Делян Пеевски. Сн. БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) е провела напълно формална проверка на имущественото състояние на депутата от ДПС Делян Пеевски, без да анализира детайлно данните за несъответствия между подадените от него официални декларации и действителното му имущество, както информацията за връзки между него, майка му Ирена Кръстева и офшорни дружества.

Това е един от основните аргументи, с които активистите на "Протестна мрежа" атакуват отказа на прокурор Боряна Бецова да образува разследване по сигнала, подаден от организацията преди близо година срещу Пеевски, банкера Цветан Василев и евродепутата Николай Бареков.

Преди седмица СГП обяви, че не може да образува досъдебно производство за пране на пари само заради наличието на "хипотетична възможност" за това. В постановлението на прокурор Бецова обаче изобщо не бе разгледана част от сигнала, визираща "експресната" процедура, по която той получи допуск до класифицирана информация миналото лято, преди да оглави за кратко ДАНС. Освен това обвинителката не бе мотивирала отказа си с конкретни данни, подкрепящи заключението ѝ, че изложените в сигнала данни са "изолирани и неподкрепени".

"Всички изложени в сигналите данни и обстоятелства (повечето от тях почиващи на медийни публикации и непотвърдени с конкретни факти, а единствено житейски възможни) са били детайлно проверени и анализирани в хода на извършената проверка и не са потвърдени с други такива", бе записала формално в постановлението си прокурор Бецова.

"В противоречие със задължителната тълкувателна практика на ВКС, наблюдаващият прокурор практически е абдикирала от вменените ѝ задължения и е придала на данъчните проверки и издадените въз основа на тях актове предварителна доказателствена стойност, каквато те нямат, в абсолютно нарушение на всички основни принципи на наказателния процес. Дори при така заетата позиция обаче, предвид установените от органите на НАП данъчни задължения в особено големи размери по отношение на пет от шестте фирми предмет на сигнала, прокурор Бецова е била длъжна да извърши собствена проверка, която да установи дали така избегнатите данъчни задължения изпълват състава на данъчни престъпления", се казва в жалбата на "Протестна мрежа", подадена във вторник до Софийската апелативна прокуратура (САП).

Става въпрос за задълженията от около 300 000 лева, които фирми на Пеевски и майка му Ирена Кръстева платиха на НАП през август м.г., след като първоначално отричаха назначената им данъчна ревизия да ги е установявала. Информацията обаче бе потвърдена от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

По отношение на безпрецедентно краткия срок, в който на Пеевски бе издаден допуск до класифицирана информация (задължително условие, за да заеме поста на председател на ДАНС през юни м.г. - бел. ред.) прокурор Бецова посочва единствено, че по казуса има "извършвана вече прокурорска проверка, която е приключила, без да са установени данни за нарушения на процедурата".

Разследващата обаче не конкретизира в постановлението си "номер на прокурорската преписка, който да ни позволи проверка дали действително такава преписка е била образувана и, ако е била извършена проверка, какви са фактическите и правни изводи от нея".

"Независимо от това, противно на твърдението на наблюдаващия прокурор, от законова гледна точка няма нищо "нередно" по един и същи казус да се извърши повторна проверка, защото т.нар. предварителни проверки не представляват процедури, регламентирани от НПК, а заключенията по тях нямат сила на присъдено нещо", контрират от "Протестна мрежа".

От организацията прилагат в жалбата си и кореспонденция между правосъдното министерство и ДАНС, в рамките на която министър Христо Иванов бе изисквал допълнителни обяснения по случая от шефа на службата Владимир Писанчев. От въпросната кореспонденция стана ясно, че процедурата по секретния допуск на Пеевски е започнала в явно нарушение на закона.

Ставаше въпрос за обстоятелството, че проучването на депутата е стартирало в ДАНС ден преди Софийският районен съд (СРС) да му издаде свидетелство за съдимост, въпреки че според закона то е сред задължителните документи, които кандидатът за секретен допуск представя преди началото на процедурата.

Доста повърхностни изглеждат и разсъжденията на прокурор Бецова по отношение на данните за разминавания между декларираното и действителното имуществено състояние на Пеевски.

"СГП позовава изводите си единствено на резултатите от данъчната ревизия, обхващаща периода 01.01.2008 г. до 31.12.2012 г. В този смисъл извършената проверка е непълна, защото не обхваща целия период, визиран в сигнала, и по-специално годините, в които Делян Пеевски е придобивал лично недвижими имоти. Поради това, в частта от сигнала относно периода 2002 г . – 2008 г., както и след 2012 г. липсва произнасяне", посочват от "Протестна мрежа".

Според юристите, работили доброволно по изготвянето на жалбата до САП, "извън обхвата на проверката е останал въпросът за произхода на средствата за закупуването на имотите".

"Общата им стойност, съобразно декларираното, възлиза на 152 263 лева, като същите са закупени през периода 2002-2004 г. Както е посочено в сигнала, в този период Делян Пеевски е бил студент и държавен служител, и доходите му едва ли са позволявали събирането на сума в подобен размер. Прокурор Бецова не е намерила установяването на тези обстоятелства за относимо към предмета на проверката", аргументират се още от организацията.

Пеевски, Василев и Бареков бяха посочени в сигнала на "Протестна мрежа" от февруари м.г. като "организирана престъпна група". Действията на прокуратурата по него обаче на практика изкараха от играта Цветан Василев, чиято банка КТБ затвори и все още е под специален надзор, а както самият той се оплака, бившият му партньор Пеевски е отмъкнал голяма част от доскоро съвместния им бизнес.

По отношение на Цветан Василев бяха изложени данни за кредити, които банката отпуска на свои клиенти – свързани лица, в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения.

В сигнала се обръщаше внимание и на неясния произход на средствата на партията на Бареков "България без цензура", както и на финансирането на "Нова българска медийна група", собственост на майката на Пеевски Ирена Кръстева, която от 2008 г. насам ударно започна да изкупува различни медии и постепенно се превърна в най-едрия играч на пазара.

През пролетта на м.г. Кръстева съобщи, че е продала медийния си бизнес, но от редакционната политика на изданията не личи да са сменили собственика и предназначението си.

Разминаването на декларирани и реални доходи при Пеевски пък се забелязва и без специални проверки. Депутатът от ДПС, който според декларациите си пред Сметната палата живее едва ли не само от държавната заплата, се явяваше на разпити с многобройна охрана и поне три автомобила, както и със скъпи аксесоари като часовник, който би трябвало да струва поне колкото декларираните му възнаграждения за година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?