С отворено писмо

"Протестна мрежа" отправи въпроса "КОЙ" към Борисов

Бойко Борисов и Делян Пеевски в парламента. Сн. в. "Сега", "Протестна мрежа"

"Протестна мрежа" изпрати на премиера Бойко Борисов писмо с редица въпроси, свързани с институционалния натиск срещу нейни активисти. Неформалната организация бе създадена през лятото на 2013 г. по време на гражданските протести срещу модела "КОЙ" и правителството "Орешарски", които ГЕРБ подкрепяше, но никога не зае ясна позиция за Делян Пеевски, олицетворяващ модела "КОЙ".

В обръщението, разпространено в четвъртък, се припомня, че с идването на власт на втория кабинет на ГЕРБ през ноември 2014 г. съвпадна и най-силната медийна и институционална атака срещу групата "Протестна мрежа" (ПМ).

"Ние сме подложени на пропагандна дискредитация от медии със спорни журналистически и етични принципи, които - случайно или не - подкрепят Вашето правителство и ни обвиняват в "смущаване на управлението” и "подривни действия”, насочени срещу държавността.

Последният етап от този натиск е институционален и включва извършване на проверка от Националната агенция по приходите (НАП) на четирима представители на групата – Антоанета Цонева, Асен Генов, Константин Павлов и Николай Стайков. Тази проверка се провежда в режим на пълна непрозрачност и нещо повече - на нас, като засегната страна, ни беше отказана каквато и да е информация относно основанието за провеждането ѝ", пишат от ПМ.

Повод за обръщението им към Борисов е разпоредената на НАП проверка от Софийска градска прокуратура срещу четирима от основните активисти на ПМ, които са получили от приходната агенция искания да предоставят документи за всички придобити доходи, имущество, отпуснати или взети кредити, както и получена безвъзмездна помощ под различни форми за последните 4 години.

"Смятаме подобни атаки за изключително опасни и насочени директно срещу гражданската ни активност. Нека припомним, че ние внесохме в прокуратурата досието КОЙ?, в което изложихме данни и факти, свързани с депутати и банкери, чиито действия вече натовариха държавните финанси с милиарди лева. Вие много добре знаете това, финансовият министър във Вашия кабинет – също", пишат от ПМ.

По-нататък следват въпросите към Борисов:

"Във връзка с това бихме искали да Ви зададем следните въпроси, като настояваме за ясен и публичен отговор:
- Какво е правното основание за проверката на НАП срещу представители на ПМ? НАП е част от изпълнителната власт и е директно подчинена на финансовия министър, поради което очакваме пълно разкриване на тези основания.
- Ще продължавате ли да легитимирате медии-бухалки, работещи без спазване на базисни етични и медийни правила, чрез Ваши и на други представители на кабинета участия в тях? Ще видим ли някога ясни етични правила за участие в медиите на представителите на Вашето правителство или сегашната медийна среда Ви устройва достатъчно?
- Докога ще бавите действията, гласувани изрично и от Народното събрание, в посока на межународно разследване на източването на Корпоративна търговска банка, наричана „черната кутия на няколко правителства”, включително и предишното Ваше?
- Докога доминираните от Ваши представители Парламент и парламентарни комисии ще протакат създаването на парламентарна комисия "КОЙ?", разследването на източването на КТБ и внесените преди три месеца преписки за сериозни нередности в процедурата, при която стана възможно злополучното избиране на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?
- Докога, с Ваше действие или бездействие, ще продължават да са на постовете си компрометираните ръководители на регулаторите на небанковия и банков надзор, както и на тези, които са директно отговорни за националната и финансова сигурност на страната?"

Г-н Борисов, ние няма да спрем да питаме. Време е да получим и някои важни отговори – не само за себе си, но и за всички граждани, които искат да видят справедлива и работеща държава".

Данъчните проверки срещу четиримата активисти от "Протестна мрежа" са разпоредени от прокурор Боряна Бецова, която отказа да образува разследване срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнал именно на "Протестна мрежа".

Бецова се задейства по сигнал на издателя на агенция ПИК Недялко Недялков, който обяви намерението си да подаде сигнала в деня, в който "Протестна мрежа" организира акция пред Съдебната палата под надслов: "Код 10 - "страхуват" ли инициалите ДП прокуратурата?". Повод бяха изчезналите тефтерчета на Филип Златанов и съмненията, че инициалите Д.П. (Делян Пеевски) са преправени на числото 10 в едното тефтерче.

В сигнала не е посочен конкретен състав от Наказателния кодекс, по който той смята, че има извършено престъпление. По неофициална информация няма позоваване на конкретен текст и в решението на прокурор Бецова да започне предварителна проверка.

Сигналът на "Протестна мрежа"до прокуратата съдържаше различни данни за Пеевски, собственика на КТБ Цветан Василев и евродепутата Николай Бареков, които бяха определени като "организирана престъпна група". Действията на прокуратурата по него обаче на практика се съсредоточиха само срещу Василев, чиято банка затвори и все още е под специален надзор, а както самият той се оплака, бившият му партньор Пеевски е отмъкнал голяма част от доскоро съвместния им бизнес.

По отношение на Цветан Василев бяха изложени данни за кредити, които банката отпуска на свои клиенти – свързани лица, в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения.

В сигнала се обръщаше внимание и на неясния произход на средствата на партията на Бареков "България без цензура", както и на финансирането на "Нова българска медийна група", собственост на майката на Пеевски Ирена Кръстева, която от 2008 г. насам ударно започна да изкупува различни медии и постепенно се превърна в най-едрия играч на пазара.
През пролетта на м.г. Кръстева съобщи, че е продала медийния си бизнес, но от редакционната политика на изданията не личи да са сменили собственика и предназначението си.

Разминаването на декларирани и реални доходи при Пеевски пък се забелязва и без специални проверки. Депутатът от ДПС, който според декларациите си пред Сметната палата живее едва ли не само от държавната заплата, се явяваше на разпити с многобройна охрана и поне три автомобила, както и със скъпи аксесоари като часовник, който би трябвало да струва поне колкото декларираните му възнаграждения за година.

От "Протестна мрежа" обжалваха пред Софийската апелативна прокуратура отказа на прокурор Бецова да образува разследване. Основният мотив в жалбата на организацията бе, че тя е провела напълно формална проверка на имущественото състояние на Пеевски, без да анализира детайлно данните за несъответствия между подадените от него официални декларации и действителното му имущество, както и информацията за връзки между него, майка му Ирена Кръстева и офшорни дружества.

Споделяне

Още по темата

Още от България