Протестна мрежа пита Борисов: "Защо се страхувате от цялата истина за аферата КТБ?"

Докладът на парламентарната комисия е "непълен, изкривен, подигравка с избирателите"

Протестна мрежа пита Борисов: "Защо се страхувате от цялата истина за аферата КТБ?"

Седем въпроса, останали без отговор в доклада на парламентарната комисия за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), задава в писмо до премиера Бойко Борисов и управляващата коалиция Протестна мрежа.

В документа се напомня обещаното на управляващите "пълно разследване на престъплението КТБ" и се посочва, че "това което оглавяваната от ваш представител комисия по разследване на отговорността на държавните органи по казуса публикува, е много далеч от обещаното".

Този доклад е непълен и изкривен, и е подигравка не само с вашите избиратели, а и с парите на всички граждани, които пълнят бюджета, с който вие плащате милиардите левове, потънали в банката, е позицията на Протестна мрежа.

Още на 20 юли 2013 година ние ясно заявихме, че КТБ е част от формулата “политика-бизнес-медии” на протест пред банката, който официалните медии и вие като опозиция в НС мълчаливо подминахте. На 24 февруари 2014 г. внесохме сигнал в прокуратурата, по който започна разследването в БНБ и КТБ, което доведе до отстраняването на подуправителя на централната банка, се припомня в писмото.

След което авторите му задават своите въпроси, повечето от които се отнасят, всъщност, лично до Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ:

Защо в доклада липсва и думичка за ролята на Прокуратурата на Република България в казуса, като започнем от липсата на самосезиране и стигнем до неадекватните действия, увеличили паниката и довели до опашки пред банката? Можем да питаме и още: Има ли общо това ваше мълчание с неясната позиция на ГЕРБ и част от Реформаторския блок (РБ) по темата за съдебната реформа в частта ѝ за прокуратурата?

Защо цялата отговорност за регулаторния провал КТБ се прехвърля върху дирекция “Банков надзор” в БНБ, а не и върху нейния управител и управителен съвет? Управителят Иван Искров беше преизбран с вашите гласове през 2009 г. (с гласовете на ГЕРБ – бел. ред.) и вие помните това достатъчно добре, за да ви питаме как точно стана това преизбиране и с каква задкулисна договорка?

Защо мълчите за ролята на медиите в целия скандал, и в частност тези на медиите на семейството на депутата Делян Пеевски? Да ви напомним, че БНБ преследваше журналисти за далеч по невинни публикации, а медийната атака срещу КТБ беше подмината с пълно мълчание? Вашият доклад – също.

Защо комисията отказа да разгледа сериозните журналистически разследвания, за които всички знаеха, но си мълчаха? Този въпрос, разбира се, е реторичен – те са най-доброто доказателство за бездействието на БНБ, прокуратура, министерство на финансите, КФН и ДАНС.

Къде е отговорността на Комисията за финансов надзор (КФН), която регулира както банката така и свързани с нея лица, и е допуснала разкривала невярна информация за състоянието им? Председателят на комисията също е ваш избор, надяваме се помните това.

Защо отказахте да разпитате банкера Цветан Василев въпреки неговото желание да направи това? Има ли този отказ нещо общо с това, че той обвинява за затварянето на банката депутата Делян Пеевски, чиито медии сега ви подкрепят изцяло?

Колко още тайни срещи сте имали по темата за КТБ, която – да припомним – увеличи три пъти активите си по време на вашето управление?

В края му авторите на писмото се обръщат лично към министър-председателя: "Г-н Борисов,

Укриването на престъпление е равно на съучастие. Укриването на отговорните за него – също. Като граждани не можем да свършим Вашата работа, но можем да сезираме европейските институции за поредния регулаторен провал, този път от най-висшия държавен орган – Народното събрание. Укриването на истинските причини за провала на държавата с КТБ само доказва арогантността и медийния комфорт, на който разчитате. Имаме обаче една много лоша новина за Вас – истината винаги излиза на бял свят. Укриващите я – също".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?