"Протестна мрежа" поиска оставки на шефовете на БНБ и Финансовия надзор

Иван Искров дава отговор след два месеца, сега търси работещо решение

"Протестна мрежа" поиска оставки на шефовете на БНБ и Финансовия надзор

"Протестна мрежа" поиска в петък оставките на шефовете на БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН) Иван Искров и Стоян Мавродиев, защото са допуснали източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Организацията, чиито сигнали срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков, се разследват вече 6 месеца от прокуратурата, настоя за много отговори за фалита на КТБ.

 

"Най-лесно е слабите хора да си хвърлят оставката", каза Иван Искров в отговор на Mediapool кога ще си я подаде. Той допълни, че знае да носи отговорност и ще отговори на въпроса след два месеца, защото сега е важно да се намери работещо решение за закъсалата КТБ.

"Протестна мрежа" ще внесе питания до БНБ и КФН за това кога последно е проверявана банката на Цветан Василев. Другите въпроси са: кога ѝ е правен стрес тест и резултатите от него; как се е осъществявал текущият държавен контрол, какви препоръки са отправяни и има ли налагани глоби. Отделно протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски ще внесат и два нови сигнала до БНБ и КФН за открити от тях пропуски във редовните финансови отчети на банката.

 

"Протестна мрежа" излезе с призив към политическите партии за формиране на консенсус за влизането на България в Единния банков надзор на ЕС. Така надзорът върху БНБ ще се осъществява от Европейската централна банка.

 

Организацията на протестиращите постави и друг ред от въпроси, които изхождат от последните изказвания на финансовия министър Петър Чобанов. Той обясни в петък, че с близо 2 млрд. лева държавен заем ще бъдат покрити парите на всички вложители в КТБ. В това число и влоговете над 100 000 евро. Няма да се възстановяват само парите на Цветан Василев. Проблемът е, че законът гарантира само вложения до 100 000 евро, а Чобанов не обясни защо държавата ще покрива и средствата над този праг.

 

"Никой не бива да забравя, че Цветан Василев не се е самопроизвел, за да стане собственик на четвъртата по големина банка в България. Позволиха го последните две правителства. С тези пари бяха издържани медии, които бяха използвани като бухалка срещу всички недоволни от управлението на тези правителства", коментира едно от лицата на "Протестна мрежа" Антоанета Цонева.

 

Организацията напомни и за вината на ГЕРБ, защото по време на тяхното управление държавните пари в КТБ достигнаха 1.5 милиарда лева. "Нека сега не ни обясняват, че ние всички трябва да платим тези 3.5 милиарда лева лоши кредити", каза Цонева.

 

"Протестна мрежа" призова за публичност на списъците на компаниите, вложили пари в КТБ, чиито пари сега ще бъдат възстановени от държавата. "Трябва да ни бъде обяснено защо всички данъкоплатци трябва да платим риска на онези, които са държали парите си в КТБ и дълго време са прибирали огромните лихвени проценти от своите вложения. Те не споделяха с обществото печалбата си, а защо ние сега да споделяме с тях загубата или риска от загубата?", попитаха от "Протестна мрежа".

 

Организацията иска и информация дали има фирми, зад които стои Делян Пеевски, чиито пари ще бъдат възстановени от държавата или ще му бъдат отписвани кредити. Отделно бе отправен призив към прокуратурата да не се забравя, че сигналът на "Протестна мрежа" за данъчни престъпления е насочен и към Пеевски, а не само към Цветан Василев.

 

"Протестна мрежа" настоя още, че няма как без следа да се изтрият информационните масиви за кредити за 3.5 милиарда евро и дори предложи експертна подкрепа за прокуратурата, за да се възстанови част от информацията в КТБ.

 

С настояване за публичност от "Протестна мрежа" попитаха: "Това, че сега всичко ще бъдат платено от държавата, означава ли, че и следващия път, когато някой престъпник открадне 4 милиарда лева, трябва да платим всички". Протестиращите срещу Пламен Орешарски настояха за поемане на политическата отговорност за КТБ, незабавна оставка на правителство и анкетна комисията в следващия парламента, която да разследва случилото се в банката и "Южен поток".

Споделяне

Още по темата

Още от България