"Протестна мрежа" поиска СЕМ да отнеме лиценза на телевизията на "Атака"

"Протестна мрежа" поиска от Съвета за електронни медии (СЕМ) да заличи регистрацията на телевизия "Алфа ТВ" на партия "Атака" заради системно проповядване на омраза и нарушения на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Настояването е в писмо до председателя на медийния регулатор доц. Георги Лозанов.

Авторите му призовават съвета да сезира прокуратурата за системното проповядване на омраза от "Алфа ТВ", което е нарушение и по силата на Наказателния кодекс (НК).

"В Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) е записано, че доставчиците на медийни услуги се ръководят и от принципа на недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите и предавания, които подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак", припомня "Протестна мрежа".

"Произволно подбрано предаване на телевизия "Алфа" ще дадат на СЕМ и на всеки демократично мислещ гражданин достатъчно основания в подкрепа на нашето искане", допълват те.

"Алфа ТВ" е регистрирана като собственост на ПП "Атака" и излъчва откровена партийна пропаганда, често граничеща с ксенофобия и краен национализъм. Освен по кабел и сателит от около седмица каналът може да бъде гледан и ефирно в София. Качен е на софийския мултиплекс на "НУРТС България", който функционира тестово още отпреди цифровизацията. От него се излъчват още The Voice, ТВ Европа и БНТ.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?