”Протестна мрежа” предупреди евролибералите с 14 факта за Пеевски

Делян Пеевски в Народното събрание, сн. БГНЕС

”Протестна мрежа” изпрати предупредително отворено писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), което има за цел да информира по-подробно за бъдещия евродепутат Делян Пеевски. В него има ”14 факта за Пеевски, които трябва да знаете, но няма да чуете от контролираните и зависими политици, медии, социолози и коментатори”.

В писмото си ”Протестна мрежа” пише, че Пеевски, който е втори в листата на ДПС за евроизборите, е ”символът на мафията, а кандидатурата му – отмъщение срещу гражданския протест”. Ако бившият шеф на ДАНС бъде избран, той ще стане част именно от групата на АЛДЕ в Европейския парламент.

Ето и фактите, както са описани от ”Протестна мрежа” и цитирани от сайта ”Норешарски”:

1.Пеевски е бивш зам.-министър и депутат, който арогантно заобикаля закона за деклариране на личното си имущество, разчитайки на дупката в закона, според която за това нарушение няма предвидено наказание. Дори само този факт го прави недостоен за издигане, камо ли за избиране на какъвто и да е държавен пост, в една правова държава. Това няма да прочетете в огромното мнозинство български медии.

2.На крехката възраст от 20 години Делян и майка му извършват нещо, което юристите наричат “неизпълнение на предварителен договор за продажба на имот”, а излъганият купувач нарича “имотна измама”. Няма да разберете този факт от огромното мнозинство български медии – журналистите масово бягат от подобни теми, въпреки че съдебните документи отдавна са публични.

3.Най-младият зам.-министър и член на борд на най-голямото държавно пристанище става такъв, без да има диплома (която после получава, но се оказа, че я е получил без да ходи на лекции). Въпреки посредствеността, в която сме затънали, това е меко казано скандално. Едва няколко български медии показаха това, а мнозинството мълчи. За подобно нещо в цивилизованите страни се излиза от политиката.

4.През 2009 година до черния джип на успелия млад мъж, тогава само на 29 години, избухва бомба. Нямаме разкрит извършител, нито знаем защо един млад и успял човек ще е заплаха за някого с подобни методи.

5.Медийната група на Пеевски и майка му – той не ги притежава, но ги нарича “моите медии” – от години не спазва и най-елементарните етични стандарти, а критиките към това нарича “медийна и конкурентна война”. Рейтингите на България в класациите на медийна свобода падат, а повечето граждани и журналисти просто отвръщат глава от тях – уж от погнуса, но повечето от страх. Медийните бухалки обаче работят и мачкат всеки неудобен според политическите задачи, които те изпълняват.

6.В миналия парламент Пеевски е отсъствал от над 80% от заседанията, а всъщност с гласуването с чужди карти – от близо 100% от заседанията. Единственият проектозакон, който е внесъл в сегашния – този за ограничаване на дейността на офшорните компании – се оказа бутафория на борба с корупцията (казусите “Булгартабак” и “Карадере”). Това е откровена подигравка с българския парламент и хвърляне на прах в очите на избирателите.

7.Назначаването на Пеевски провокира невиждана досега гражданска, политическа и дипломатическа реакция, включително и чрез извънредна декларация на посланиците на Германия и Франция. Досега това няма аналог, но това явно не е проблем за депутатите от управляващата коалиция. Те приличат на управление, което има бизнес план, а не политическа програма.

8.Лично лидерът на БСП Сергей Станишев заяви при предишното си управление, че Пеевски няма морални качества да бъде зам.-министър в негово правителство. Пет години по-късно той заяви, че “или избираме Пеевски, или кабинетът пада”. Какви сделки сключихте, г-н Станишев?

9.Разследванията за имотите на Пеевски потъват в медийно мълачние. Оказа се, че половината от имотите, които той използва като свои, са собственост на офшорната фирма “Ната лимитед”, регистрирана на Британските вирджински острови. Няма коментар за това по огромното мнозинство от медиите. Страх, цензура или автоцензура? Най-вероятно и от трите по много.

10.Ръководителят на правителствения пресцентър Ани Димитрова отказва да коментира своите връзки с фирма с краен собственик същата офшорна фирма, а предпочита да бяга от камерите под кривата усмивка на премиера Пламен Орешарски. Димитрова е бивша служителка на майката на Пеевски и бивш издател на вестници с неясно финансиране. Тук дори няма нужда от коментар.

11.През януари 2014 г. при опит на екип от журналисти на френско-немската телевизия ARTE TV да снимат хотел “Берлин” в столичния квартал “Бояна” – щабквартира на Пеевски и място на срещи с други политици, магистрати и журналисти в лимузини с тъмни стъкла – личните данни на журналистите достигат само за един час от патрулния автомобил на Шесто РПУ до шефовете на телевизията, в която работи наетият видеооператор. Искането – виждане, изтриване и неизлъчване на записаното. Премиерът Орешарски каза, че ще коментира това изтичане на информация от МВР – още го чакаме, а и никой не го пита. Ние питаме - кой контролира всъщност полицията и МВР?

12.През 2008 г. скандал в управляващата коалиция извади опити за рекетиране на държавната компания “Булгартабак” от страна на Пеевски и свързани с него лица, които също са лобирали и за хазартен лиценз на фирма с неизвестен офшорен собственик. Само преди месеци този краен собственик стана ясен – същата офшорна фирма с неизвестен собственик, с чиито имоти се разпорежда Пеевски като със свои.

13.В мониторинговия доклад на ЕК от януари 2014 г. неговото име е споменато няколко пъти, а това е най-негативният доклад за България, публикуван някога. Това обаче явно не е проблем, поне докато не спрат европейските фондове.

14.След всичко това, на Пеевски беше издадено през юни 2013 г. разрешение за най-високо ниво на достъп до класифицирана информация (включително и такава на НАТО и ЕС) за няколко работни дни, и това се оказва нормално и законно. Каква сделка направихте с мафията, г-н Станишев, за да ѝ дадете достъп на най-силното разузнавателно средство в страната? Казахте ли я на вашите съпартийци, когато искахте тяхната безусловна покрепа?

Споделяне

Още по темата

Още от България