"Протестна мрежа" призова НС да работи за разкриване на комунистическите престъпления

"Протестна мрежа" призова НС да работи за разкриване на комунистическите престъпления

България има моралното и правно задължение да работи и съдейства за разкриване на престъпленията на комунистическия режим и репресивните органи на червената диктатура. Това заявяват от "Протестна мрежа" в четвъртък, обръщайки се към Народното събрание (НС) по повод предложенията за закриване на комисията по досиетата.

От организацията припомнят, че по силата на Пражката декларация за европейската съвест и комунизма и Резолюцията на ЕП относно европейската съвест и тоталитаризма България трябва да направи всичко необходимо престъпленията на комунизма да бъдат изучавани и паметта на жертвите почетена.

"Престъпленията на комунистическия режим у нас и по света трябва да се изучават. Децата трябва да са предупредени и да знаят за тези престъпления по същия начин, по който знаят и изучават нацизма", се казва още в позицията на "Протестна мрежа".

Настоява се и за пълното отваряне на досиетата на бившите служби за сигурност, тайната полиция и разузнавателните ведомства, "защото те представят част от тази истина". "Протестна мрежа" призовават депутатите направят всичко възможно за "пречистване на обществото от влиянието на комунистическия елит и Държавна сигурност, в съответствие с международните задължения и в името на паметта на стотиците хиляди репресирани и избити от комунистическия режим у нас".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?