В отговор на отвореното му писмо

"Протестна мрежа" призова Пеевски да огласи данъчните си декларации

"Протестна мрежа" призова Пеевски да огласи данъчните си декларации

Ден след като Конституционният съд (КС) върна Делян Пеевски в парламента, а той разпространи свое писмо, в което се определя като жертва на задкулисието и олигархията в политиката, от "Протестна мрежа" призоваха медийния магнат и депутат от ДПС да огласи данъчните си декларации, подавани през последните години.

 

Протестиращите срещу кабинета "Орешарски" саркастично питат и дали официалните доходи на Пеевски като следовател отговарят на високия стандарт на живот, който демонстрира, както и дали е готов да се подложи на специална проверка за съответствие между декларираното и фактическото състояние.

 

"Поводът за това открито писмо обаче е друг. Вие се обявихте за успял мъж на 33 години, демонизиран от конкуренти и чужди и местни вражески кръгове, и разтръбихте това чрез безбройните си медии. Ние, гражданите които протестираме вече близо четири месеца, смятаме това писмо за подигравка с нашите ценности и искаме цялото общество да чуе нашите въпроси", пише в позицията на протестното движение.

Сред темите, поставени към Пеевски, са сделките, които той е сключвал като зам.-министър на извънредните ситуации с ресор "Управление на държавния резерв" при тройната коалиция, както и съмненията за манипулации и купуване на гласове по време на предизборните му кампании в райони с преобладаващо ромско население.

"Какви качества Ви вкараха в бордовете на държавните дружества, още преди да завършите висше образование? Всички български студенти и техните родители искат да знаят формулата на този успех. [...] Силата на либералните идеи или формулата "кебапчета и чалга" Ви вкараха в този и предишния парламент, в който всъщност вие почти не сте присъствали? Ще ни разкажете ли защо и при какви условия подкрепяхте правителството на ГЕРБ и какво Ви накара да обърнете посоката само за една седмица след падането му от власт", продължават въпросите към Пеевски.

Протестиращите настояват депутатът да обясни и каква е връзката между контролираните от него и майка му Ирена Кръстева медии и Корпоративна търговска банка, "която продължава да държи огромната част от парите на държавните дружества". Питат и дали според него въпросните медии отговарят на общоприетите в Европа етични стандарти.

"Ще ни обясните ли защо човекът, който казвате, че Ви е предложил за председател на ДАНС – Пламен Орешарски – категорично отказва да отговори на този въпрос вече четири месеца? Каква сделка сключихте със Сергей Станишев, за да формирате това дискредитирано управление с подкрепата на "Атака", интересуват се още от "Протестна мрежа".

В края на писмото се уточнява, че "най-вероятно тези въпроси ще останат неотговорени, също както и въпросът, който задаваме вече четири месеца – кой Ви предложи за председател на ДАНС". От протестното движение добавят и че Пеевски е "класически герой на Алеко Константинов, който прави бизнес чрез политиката и медиите, а не сте моделът на успеха за нас и нашите деца" и за пореден път призовават към оставка правителството и парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България