"Арогантно погазване на чувството за справедливост”

Протестна мрежа се обяви срещу сделка с назначение на Искров в Солун

"Мълчанието му ли купуват кръгове и среди, замесени в аферата КТБ?”

Протестна мрежа се обяви срещу сделка с назначение на Искров в Солун

"Спрете това назначение – то представлява арогантно погазване на чувството за справедливост на гражданите”, призова Протестна мрежа по повод появилата се в петък информация, че правителството се готви да назначи Иван Искров за представител на страната в Черноморската банка за търговия и развитие в Солун като компенсация за евентуална негова оставка от поста управител на БНБ.

"Довчера управляващите посочваха вината и отговорността на гуверньора на БНБ за уронването на доверието в централната банка – днес, правят сделка с него бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие”, заявяват от Протестна мрежа.И питат: "Мълчанието му ли купуват кръгове и среди, замесени в аферата КТБ?”.

В документа се припомня, че в коалиционното споразумение за управление ГЕРБ и РБ декларираха, че обединяват усилията си за стабилизиране на институциите и предотвратяване на срастването на икономическа, политическа власт и съдебна власт против интереса на гражданите, и се посочва, че "историята на КТБ – наричана банката на властта, е символ на това срастване”.

"Как вината и отговорността на Искров за „изпускането“ на КТБ са заменени от компенсиране на оставката му с пост в международна финансова институция”, питат от Протестна мрежа и възразяват "срещу договорки, целящи избягването на отговорността на управителя на централната банка за случилото се с КТБ”.

"Какво предлага правителството – докато всички плащаме милиарди за безобразието КТБ, Искров да бъде пратен на блага почивка в Солун. Тази сделка е част от модела, срещу който протестирахме цяла година. Спрете това назначение – то представлява арогантно погазване на чувството за справедливост на гражданите”, се казва в заключение в документа.

Както Mediapool съобщи в петък по информация на свои източници в парламента, управителят на БНБ Иван Искров най-вероятно ще подаде оставка до края на ноември. Решението му е консултирано с премиера Бойко Борисов и парламентарните групи от управляващата коалиция ГЕРБ-РБ-ПФ-АБВ, които настояват за оттеглянето на гуверньора на БНБ.

Като компенсация за предсрочно прекратения му мандат, Искров настоява да бъде назначен за представител на българската държава в Черноморската банка за търговия и развитие в Солун. Забавянето на остаката му пък се дължи на факта, че за да бъде изпратен на тази длъжност, Министерският съвет (МС) трябва да отмени назначение на кабинета "Орешарски".

На този пост по време на мандата на правителството на БСП и ДПС беше избран бившият главен секретар на МС Нина Ставрева. Мандатът ѝ обаче започва да тече от декември т.г. и тя, на практика, все още не е встъпила в длъжност. Затова, според източници на Mediapool в МС, се очаква правителството да ревизира назначението на Ставрева и на нейно място да бъде изпратен Искров.

Черноморската банка е независима международна институция с регионален характер. Дейността ѝ е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор и към поощряване на търговската дейност между страните-учредителки, какъвто статут има и България. Членството на страната ни дава възможност за участие при разпределянето на финансовия ресурс на банката, която разполага с 3.5 млрд. евро. Акционери в банката са страни от региона, сред които Русия, Азербайджан, Турция и Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от България