Протестна жива верига очаква новия шеф на Спешната помощ

Здравният министър не се притеснява от смяна, не иска да отговаря за "греховете на всички"

Протестна жива верига очаква новия шеф на Спешната помощ

Медиците от столичната спешна помощ се готвят да посрещнат новия директор с жива верига. За  временно изпълняващ длъжността директор на регионалната здравна инспекция София област беше назначен Александър Златанов.

Персоналът от столичната Спешна помощ и тази сутрин се събраха на протест, въпреки срещата с министъра на здравеопазването Таня Андреева в понеделник. В 11 часа ще има нов протест пред Министерството на здравеопазването. Медиците са разочаровани от срещата с министър Андреева, защото по думите им са чули поредната порция обещания, които слушат от години, а искат нещата да се случват сега и веднага.

Протестите на лекарите от Спешната помощ започнаха след уволнението на шефа им Георги Гелев. До него се стигна, след като 40-годишна жена почина, докато чака закъсняваща линейка. Медиците от Спешната помощ в София не са съгласни с наказанието на шефа си и подадоха масово оставки. Последваха ги медици от Пловдив, Асеновград, Велико Търново и Шумен.

Ако исканията на медиците за по-добри условия на труд не бъдат удовлетворени до месец, има риск голяма част от България да остане без Спешна медицинска помощ.

Истерична реакция на медиците

Реалното състояние на столичната Спешна помощ ще се разбере, когато там влезе човек, който представя информацията обективно с документи, а не всеки ден в Министерство на здравеопазването да идват различни справки, заяви здравният министър Таня Андреева пред бТВ. Според нея има "истерична реакция" срещу уволнението на д-р Георги Гелев и временната му замяна с д-р Александър Златанов.

Андреева посочи, че столичните спешни медици искат единствено вдигане на заплатите и запазване на старото ръководство, а само Асоциацията на работещите в спешната помощ е предложила конкретни мерки за преодоляване на проблемите. "Това, че има проблем от години, не означава, че всичко е разрушено", каза Андреева.

По-високи заплати

Здравният министър не се ангажира дали Спешната помощ в София е източвана. Според Андреева при насрещни проверки е установено, че хора в щата на центъра отдавна не работят в него. "Не зная кой го е допуснал, но мениджмънтът на една структура е в компетенцията на директора", посочи здравният министър.

Андреева не каза какви заплати взимат в Спешната помощ. Тя уточни само, че администрацията е получавала до 40% повече от лекарите. Според Андреева бюджетът на Спешната помощ е бил изразходван неефективно и сега даже само чрез преразпределянето му може да бъдат вдигнати възнагражденията на лекарите, сестрите и фелдшерите.

Уволненият зам.-директор по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов посочи, че размерът на заплатите е деклариран многократно по време на проверките в центъра през последните месеци. По думите му начинаещ лекар започва с 650 лева на месец, а медик с две специалности се разписва срещу 850.

Друг зам.-директор на Спешната помощ в столицата д-р Богданова заяви, че "Д-р Андреева каза, че кадровият проблем няма да се решава. В бъдеще време може би нещо ще се направи, ще се отпуснат пари – нещо, на което сме се нагледали и наслушали през последните години".

Таня Андреева подчерта, че в рамките на две седмици столичната Спешна помощ ще получи подкрепления от Окръжна болница, "Пирогов" и ИСУЛ, като е осигурен ресурс за заплащане на труда на медиците от лечебните заведения.

Здравният министър категорично отхвърли обвиненията, че не е направила нищо за спешната помощ през първата си година на министерския пост. По думите ѝ 140 млн. евро са били "извоювани" от Брюксел, а 20 млн. лева от бюджета ще отидат за ново оборудване, линейки (последните, по думите ѝ, са от времето на тройната коалиция) и подобряване на условията на труд.

Европейските средства обаче ще бъдат отпуснати само срещу реформа в здравеопазването, като в същото време се бави основният документ за реализацията ѝ стратегията, за която настоява Брюксел. В документа трябва да бъде посочено какъв модел на спешната помощ България ще прилага, както и колко болници остават в страната. Всичко това към момента е една мъгла.

Андреева допълни, че 10-процентовото увеличение на заплащането в спешната помощ от началото на годината е довело до 17% по-високи заплати за лекарите и 15% - за фелдшерите в Спешната помощ в София.

Нов смрътен случай, този път в Смолян

Междувременно вчера е станал нов инцидент в Спешния център в Смолян, при който 51-годишен мъж е издъхнал пред отделението, покосен от инфаркт. Лекари нямало, защото те били извикани на адреси.

Според Андреева от 28-те спешни центъра в страната, 11 нямат проблеми с щата. Точно в Смолян не се са оплаквали от недостиг на кадри и ще бъде назначена проверка по случая, каза Андреева.

Зрител на бТВ сигнализира, че медиците в спешния център в Средец са получили само половината от заплатите си, тъй като той е силно задлъжнял. Налага се и химикалите на рентгеновия апарат да се използват многократно. Андреева посочи, че принципал на центъра и болницата е местната община.

"Хайде да не отговарям за греховете на всички"

Премиерът Пламен Орешарски защити здравния министър в понеделник, въпреки исканията на депутати от управляващата коалиция от БСП и ДПС за смяната на Таня Андреева. На свой ред тя посочи, че всяка вечер се чува с премиера и го държи в течение за исканията на спешните медици.

Според Андреева никакви министерски промени няма да доведат до промяна, докато всички участници в системата не се ангажират да подобрят това, което зависи от всеки един от тях.

"Хайде да не отговарям за греховете на всички, аз отговарям за греховете от последната една година", каза здравният министър. По тази причина е поискала от опозицията да има и вот на недоверие за здравеопазването, за да се види какво тя е направила.

По повод информациите, че ще бъде сменена с директора на Александровска болница д-р Костадин Ангелов, Андреева посочи, че той е "изключително способен млад лекар", който се справя с управлението на повереното му лечебно заведение. "Няма вечни министри", каза Андреева.

Споделяне

Още от България