Протестни палатки пред входа на Съдебната палата в София

Протестиращите настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев

С пет разпънати палатки пред централния ѝ вход осъмна столичната Съдебна палата. Около двайсетина души протестират с искания за оставка на главния прокурор.

От сутринта на площада пред сградата звучат революционни песни.

Движението на трамваите не е спряно, а полицаи охраняват централния вход на палатата.

Протестът започна снощи около 19 часа, когато първите събрали се обявиха, че целта им е да не допуснат Иван Гешев да влиза в сградата.

Тази сутрин палатата бе затворена заради заплаха за бомба. Сигналът за бомбата е постъпил в 10.16 часа, съобщиха от МВР. Изпратени са екипи да проверят сградата.

Делата са спрени, като входовете са затворени и се допуска само излизане от сградата.

В понеделник Сдружение "БОЕЦ" обяви, че от сряда ще блокира всички входове на Съдебна палата и няма да допуска влизането на главния прокурор Иван Гешев вътре.

"От сряда, 09.06.21г. от 08.30 ч. "БОЕЦ" обявяваме ежедневна блокада на всички входове на съдебната палата под надслов "ГЕШЕВ ВЪН!". Няма да пречим на гражданите и на дейността на институциите, но няма да допуснем повече Гешев да скверни съдебната палата! В това ще се изразява блокадата - няма да допускаме повече Гешев да влиза в сградата!", посочиха от "БОЕЦ".

"Да си заминава, да си събира боклуците, чекмеджетата и пачките и да заминава в зайчарника, в сараите, в хотел "Берлин", или където си иска. Но повече няма място в съдебната палата, освен, като арестант. Търпението ни се изчерпа. Наложените санкции по закона "Магнитски" от американското правителство на Пеевски и други политици, олигарси и държавни служители ясно показват, че в България прокуратура няма!", написаха от организацията.

В това време обаче, ако се съди по официалните съобщения на прокуратурата, главният прокурор обикаля страната.

Вчера бе съобщено, че той е участвал в работно съвещание с прокурори от Окръжната и Районните прокуратури в област Монтана и със следователи от региона, като били обсъдени противодействието на битовата престъпност и борбата с корупцията.

Във вторник пък бе съобщено, че Гешев е посетил Окръжна и Районна прокуратура - Видин и Териториално отделение - Берковица към Районна прокуратура – Монтана. Били обсъдени спецификите на видинския район, а именно наличието на две граници, и било обърнато внимание на резултатите на прокуратурите в противодействието на битовата престъпност, в частност характерните за района имуществени посегателства, както и престъпленията, свързани с акцизни стоки и наркотични вещества.

Споделяне

Още по темата

Още от България