Протестни пътни блокади в Сърбия заради план за добив на литий

Протестиращи блокираха възлови места в Белград и Нови сад, сн. ЕПА/БГНЕС

Недоволни сърби блокираха в събота пътища в повече от 50 населени места като за втора поредна седмица поискаха да се оттеглят законите за отчуждаването на частна собственост и за референдума и народната инициатива, които са свързани с реализирането на плана на британско-австралийската компания "Рио Тинто" да открие мина за добив на литий в западна Сърбия. Издигнха се искания и за освобождаването на оарустеваните при протестите миналата събота.

И сега обаче на някои места се стигна до конфликти и инциденти.

Блокадите започнаха в 14 часа и продължиха точно час. За разлика от миналата седмица нямаше сблъсъци с полиция и арести. На протестите на 10 места в столицата Белград гражданите блокираха движението основно пеша и не използваха автомобили, както в останалите части на страната. Централно място на блокадата бе мостът "Газела", както и миналата събота.

Блокади имаше и на Мостарския възел и от страната на Нови Белград. Блокади имаше и в 50 сръбски града. На протести беше отправено искане и да бъдат освободени всички арестувани по време на предишните демонстрации, оттегляне на Закона за експроприацията и на Закона за референдума и народната инициатива.

При предишната акция блокирането на движението предизвика сериозни сътресения сред обществеността, като на места се стигна и до физическа саморазправа.

Този път лек инцидент имаше само в Нови сад, където група млади мъже излязоха от спрелите автомобили и влязоха в сблъсъци с други граждани.

Екозащитни организация критикуват управляващите, че занижават прага за провеждане на референдум с цел да позволят по лесното отчуждаване на собственици, което според тях позволява на чужди компании да заобикалят недоволството на местното население за реализиране на своите проекти.

Според властите промените в законодателството са необходими заради инфраструктурни проекти. Във фокуса на вниманието е мината за добив на литий - проект на британско-австралийската компании Рио Тинто, за която протестиращите твърдят, че ще унищожи земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия.Надеждите на правителството обаче са така да се привлекат и инвеститори за производство на батерии и електромобили.

"Чистият въздух, вода и храна са ключът към здравето. Без това всяка дума за "здраве" е излишна. Природата е нашата майка. Да бъдем повече сред природата", подкрепи протестите най-добрият тенисист в света Новак Джокович с пост в социалните мрежи, придружен от снимка от вчерашната блокада на моста "Газела" в Белград.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?