Протестно писмо за малтретирането на журналисти в България

Български журналисти, работещи в страни от ЕС, изпратиха протестно писмо по повод малтретирането на журналисти в България. Писмото е адресирано до Еврокомисията и Европарламента, както и до държавните и правителствени ръководители на страните членки от ЕС без България. На сайта www.podpiski.org стартира и събиране на подписка по този повод.

България е единствената страна от ЕС, в която наемници на организираната престъпност и представители на властта заплашват и физически малтретират журналисти, се казва в писмото. Посочен е актуалният пример с побоя над журналиста Асен Йорданов през декември т.г., който е нападнат и удрян от неизвестни лица в Бургас. Няколко дни по-рано той дава интервюта за няколко телевизии, в които изобличава незаконното облагодетелстване на висш магистрат с имот на морския бряг в близост до гр. Царево и други злоупотреби с държавна и общинска собственост в района на природен парк Странджа.

Припомня се, че на 16 май 2007 г., четири дни преди първите европейски избори в България, фотографът Емил Иванов е пребит от полицаи в униформи пред Съдебната палата в София, докато се опитва да заснеме изключителните мерки за сигурност, организирани от МВР за посещението на мафиотския бос Маджо като свидетел в съда.

На 9 февруари 2007 г., журналистката от в. "Политика" Мария Николаева е заплашена от неизвестни лица, че ще бъде залята с киселина заради публикация в съавторство с Асен Йорданов за незаконното строителство в природен парк Странджа.

На 5 април 2006 г. е взривен домът на журналиста от Нова телевизия Васил Иванов.

В писмото се посочва, че тези случаи са отразени и осъдени от международни правозащитни организации като "Репортери без граници" и "Международната федерация на журналистите". Според авторите на писмото българските власти проявяват "скандално бездействие" по всички тези случаи.

Принудени сме да признаем, че днес България е единствената страна в ЕС, където полицията и наемници на организираната престъпност малтретират журналисти. Това заключение е подкрепено и от доклад на "Репортери без граници" за 2006-2007 г., който показва ясно, че в България медийната свобода е намаляла след присъединяването на страната към ЕС.

В писмото се настоява европейските институции и лидери да порицаят публично бездействието на българските власти и да настояват за бързо разследване и наказване на виновните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?