Протестно шествие поиска оставката на столичния кмет

Сн. "Спаси София"

Около 200 души участваха в протестно шествие с искане за оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова. То беше организирано от неправителствената организация "Спаси София", но в него участваха и общински съветници от БСП и техни привърженици, включиха се и общинари от Реформаторския блок.

Демонстрацията беше под надслов "#ДанчеСлез - Протест за цялостно творчество". Протестът започна в 13 ч. от Министерския съвет и премина по бул. "Дондуков", ул. "Г. С. Раковски" и до сградата на Столичната община. Маршрутът беше избран, тъй като според "Спаси София" ремонтът на бул. "Дондуков" е знаков за проблемите на управлението в града. Организацията постоянно сигнализира за некачествено изпълнение на дейностите по "Дондуков".

Повод за недоволството освен некачествените ремонти, бяха замърсяването на въздуха, провалите в областта на градския и велосипедния транспорт, презастрояването на София и заличаването на архитектурното наследство.

В събота кметът Фандъкова коментира, че звучи несериозно или политически да се иска оставката ѝ за всичко. Тя видя в акцията начало на предизборната кампания за местния вот през 2019 г. "Това предстои да го гледаме, но ще продължим да си вършим работата", добави тя.

От Интер експо център, където се провеждаше конгресът на ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов защити Фандъкова и обяви, че София трябва да бъде спасена от тези, които искат да я спасят. Той добави, че "Спаси София", която сигнализира преди време за криво поставени колчета на спирка в столицата, не е реагирала, когато в София не е имало и едно колче. Борисов използва повода да припомни успехите си като кмет на града, които били продължени от Фандъкова. "Като станах кмет 50 детски градини бяха откраднали, приватизирали. Когато нападат жена и то с такива гадни думи, ГЕРБ е длъжен да я защити", каза той и добави, че без проблем веднага може да организира контрамитинг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?