Протестно шествие в Атина срещу икономическите мерки на правителството

Хиляди служители от обществения сектор в Гърция преминаха в протестно шествие през столицата Атина в сряда в рамките на 24-часова стачка, довела до затваряне на училища и отмяна на самолетни полети. Стачката е насочена срещу плановете на правителството за справяне с финансовата криза в страната, поставяща на изпитание стабилността в цялата еврозона, съобщи Ройтерс.

Като се изключи опитът на няколко десетки демонстранти да пробият кордона за сигурност в центъра на града, прекъснат от полицията с помощта на сълзотворен газ, като цяло протестът премина мирно. Същевременно финансовите пазари реагираха положително на слуховете, че Европейският съюз би могъл да помогне на Гърция да се справи с проблемите. Но от Брюксел настояват, че социалистическото правителство не трябва да отстъпва пред натиска на синдикатите за планираното замразяване на заплатите и повишаване на данъците.

Около 5 хиляди членове на Федерацията на държавните служители в Гърция (АДЕДИ) преминаха под дъжда в центъра на Атина, носейки плакати с надпис "Няма да плащаме за кризата". Обединяващата половин милион души федерация настоява правителството да се откаже от спешните мерки, включващи замразяване на заплатите и пенсиите.

"Тези мерки са несправедливи и ние ще продължим борбата, докато правителството не промени политиката си", заяви генералният секретар на АДЕДИ Илиас Илиопулос и допълни, че синдикатът почти сигурно ще се присъедини към стачката на заетите в частния сектор на 24 февруари.

Много обикновени гърци обаче са на мнение, че е твърде рано да се отхвърлят усилията на премиера Георгиос Папандреу спре пропадането на Гърция във финансовата пропаст след години на лошо управление, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Балкани