Протестното движение в Лондон е готово на пауза в протестите при преговори

Кадър от протестите, сн. ЕПА/БГНЕС

Протестното движение Бунт срещу унищожението, което от миналия понеделник започна протестни акции и блокади в Лондон, за да настоява за "извънредно екологично положение", каза вчера, че е готово да направи пауза в действията си, ако британското правителство приеме да започне преговори с него, съобщи Франс прес.

Движението, зародило се във Великобритания и добило международно измерение, обединява природозащитници, настояващи за действия в борбата с климатичните промени. Вчера членовете на движението блокираха няколко много оживени места в центъра на Лондон и нарушиха пътния трафик.

"Готови сме да направим пауза, ако правителството седне на масата на преговорите", заяви пред Франс прес говорителят на движението Джеймс Фокс. Той каза, че засега няма положителен отговор от страна на правителството.

Протестното движение, което се превърна в международно, има три искания във Великобритания - обявяване на извънредно климатично и екологично положение, изготвяне на план за действие за свеждане до нула на емисиите на парникови газове до 2025 г. и създаването на гражданска асамблея, която, подпомагана от становището на учени, да се произнася по климатичните въпроси.

Вчера протестната група се срещна с шведската екоактивистка Грета Тунберг.
"Човечеството е на кръстопът. Ние трябва да решим по кой път искаме да поемем", каза Тунберг по време на една от блокадите в Лондон. Шведската тийнейджърка разкритикува онези, които са на власт и които не са направили нищо, за да се борят срещу климатичната криза.

Най-малко 831 души бяха арестувани и 40 бяха обвинени във Великобритания във връзка с протестите на движението Бунт срещу унищожението, допълва ДПА. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа