Протеже на Милошевич ще бъде новият премиер на Сърбия

Ивица Дачич (в средата)

Говорителят на покойния сръбски лидер Слободан Милошевич от времето на войната бе натоварен в четвъртък да формира коалиционно правителство с националистическа партия, повишавайки опасенията сред дипломати и инвеститори за кандидатурата на Белград за членство в Европейския съюз.

Ивица Дачич, лидер на Социалистическата партия, ръководена някога от Милошевич, заяви след като получи мандат да управлява: "Няма да има връщане към деветдесетте години", десетилетието, в което бивша Югославия бе разкъсана на парчета от война. "Като премиер никога няма да взема решение, което да бъде несправедливо за Сърбия и нейните граждани", заяви Дачич, след като се срещна с президента Томислав Николич, лидер на националистическата Сръбска прогресивна партия, с която той ще формира коалиция.

Задачата на новото правителство е да създаде по-добър живот на нашите граждани и то трябва да остане на стабилен европейски курс, заяви пред репортери Николич, бивш ултранационалист, който изненадващо победи либералния Борис Тадич във втория кръг на президентските избори миналия месец.

Дипломати посочват, че ЕС, който направи Сърбия официален кандидат за членство през март, се е надявал Тадич да стане премиер в коалиция със социалистите, маргинализирайки Николич и запазвайки страната на проевропейския път. Но социалистите отхвърлиха предложенията да съживят коалицията с Демократическата партия на Тадич след седем седмици преговори и вместо това се съюзиха с Николич. С Николич и Дачич начело, демократите загубиха всички лостове на властта за пръв път от свалянето на Милошевич от власт през 2000 г.

През деветдесетте години Дачич бе говорител на Милошевич, който бе предаден на трибунала на ООН за военните престъпления в Хага на Видовден (28 юни) през 2001 г. и по-късно почина в затвора, докато бе съден за разпалването на  войни в бивша Югославия.

Под управлението на Дачич социалистите се отърсиха от по-голямата част от наследството на Милошевич, но много дипломати ги виждат като опортюнисти, а не като реформатори. Като вътрешен министър във водено от демократите правителство, Дачич изигра ключова роля за осигуряването на пътуване без визи на сърбите в ЕС и предприе разправа с организираната престъпност и корупцията.

Базиран в Белград европейски дипломат, който пожела да остане анонимен,  заяви, че новото правителство ще бъде посрещнато със смесени чувства. Дачич се представи добре досега, но ние искаме да видим дали те могат да бъдат партньори, които да свършат работа, каза той.

Дачич в миналото изрази подкрепа за разделение на Косово, бившата сръбска провинция, която обяви независимост през 2008 г., между Сърбия и косовските етнически албанци - сценарий, който е неприемлив за ЕС. Брюксел поиска от Николич да поправи връзките с Косово преди Сърбия да може да се надява за напредък в кандидатурата си за ЕС.

Николич многократно е заявявал, че иска Сърбия да се присъедини към ЕС и иска да ускори процеса. Малцина в региона обаче са забравили, че той някога проповядваше идеята за създаване на Велика Сърбия - мечта, която вдъхнови голяма част от кланетата в бивша Югославия през деветдесетте години, в които бяха убити 125 000 души.

Новото правителство, което ще включи също про-бизнес партията Обединени региони на Сърбия, ще трябва да реши въпроса за бюджетния дефицит, който с много надвишава 4,5 процента от БВП - нивото, което бе договорено с МВФ; публичен дълг от над 50 процента от БВП и безработица от около 25 процента. То също ще трябва да се опита да деблокира стендбай споразумение с МВФ от 1 милиард евро, което бе замразено през февруари заради прекомерното харчене на Сърбия и увеличаващия се дълг и също да работи усилено, за да спечели доверието на Запада.

Дачич е казвал преди, че Сърбия трябва да харчи повече, за да стимулира растежа, вместо да се придържа към строгите мерки на икономии, препоръчани от МВФ. Дипломати и инвеститори ще следят внимателно първите стъпки на новото правителство.

Сръбският динар, който се обезцени веднага след победата на Николич и след това се възстанови, отслабна малко по отношение на общата валута в четвъртък след като Дачич заяви, че ще формира правителство. Динарът, който тази година загуби 7,6 процента спрямо европейската  валута, се търгуваше между 115,56 и 116,1 за евро, заявиха валутни дилъри.

Някои инвеститори избягаха. Някои останаха предпазливи и ще чакат да видят първите икономически стъпки на новото правителство, заяви дилър в базирана в Белград търговска банка.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?